Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q151. | Which of the following country has hosted the 2018 International Conference on Human Rights in South Asia, recently ? |
| 1) | Malaysia |
2) | India |
| 3) | China |
4) | Nepal |
| 5) | None of these |
Answer : Nepal
View Answer
Q152. | What is the name of the 16-year old shooter
who became the youngest Indian to win a Commonwealth Games gold medal by
winning the women’s 10m Air Pistol title on 8 April 2018 ? |
| 1) | Heena Sidhu |
2) | Manu Bhaker |
| 3) | Manavjit Singh Sandhu
|
4) | Avneet Sidhu. |
| 5) | None of these |
Answer : Manu Bhaker
View Answer
Q153. | India's first 12,000 HP electric locomotive was flagged-off by Prime Minister Narendra Modi on 10 April 2018. This first-of-its-kind engine has been developed at which place? |
| 1) | Madhepura Locomotive Factory, Bihar |
2) | Chittaranjan Locomotive Works |
| 3) | Integral Coach Factory,Chennai |
4) | Diesel Locomotive Works,Varanasi |
| 5) | None of these |
Answer : Madhepura Locomotive Factory, Bihar
View Answer
Q154. | Which Indian airport made its debut in Airports Council International (ACI’s) World’s 20 Busiest Airports List that was released on 9 April 2018 ? |
| 1) | Chennai International Airport,Chennai |
2) | Chhatrapati Shivaji International Airport,Mumbai |
| 3) | Netaji Subhash Chandra Bose International Airport,Kolkata |
4) | Indira Gandhi International Airport,New Delhi |
| 5) | None of these |
Answer : Indira Gandhi International Airport,New Delhi
View Answer
Q155. | Prime Minister Narendra Modi on 10 April 2018 attended the concluding ceremony of the Champaran Satyagraha's centenary celebrations in Motihari .The theme of this centenary celebration is "Satyagrah se Swachhagrah". The place Motihari is associated with which of the following state ? |
| 1) | Uttar Pradesh |
2) | Bihar |
| 3) | Gujarat |
4) | West Bengal |
| 5) | None of these |
Answer : Bihar
View Answer
Q156. | Who was appointed the new Chairman of the Banks Board Bureau (BBB) by the Union Government on 12 April 2018 ? |
| 1) | Vinod Rai |
2) | Pradeep Shah |
| 3) | Bhanu Pratap Sharma |
4) | P. Pradeep Kumar |
| 5) | None of these |
Answer : Bhanu Pratap Sharma
View Answer
Q157. | Who was appointed the first Director-General of the National Testing Agency (NTA), the upcoming body dedicated to conducting entrance tests for higher education in India ? |
| 1) | Ashok Ganguly |
2) | Vijay Kumar |
| 3) | Ashok Gupta |
4) | Vineet Joshi |
| 5) | None of these |
Answer : Vineet Joshi
View Answer
Q158. | India's first high-speed bullet train would run between Ahmedabad and Mumbai is close to becoming a reality. What is commence year of the operations for this ambitious project ? |
| 1) | 2020 |
2) | 2021 |
| 3) | 2022 |
4) | 2025 |
| 5) | None of these |
Answer : 2022
View Answer
Q159. | The Pakistan Navy has successfully test fired submarine launched cruise missile (SLCM) with a range of 450 kilometres. What is name of the missile ? |
| 1) | Anza |
2) | Ghaznavi |
| 3) | Shaheen-I |
4) | Babur |
| 5) | None of these |
Answer : Babur
View Answer
Q160. | Who among the following has been appointed as as Deputy Election Commissioner of India ? |
| 1) | Achal Kumar Jyoti |
2) | Umesh Sinha |
| 3) | Chandra Bhushan |
4) | Om Prakash Rawat |
| 5) | None of these |
Answer : Chandra Bhushan
View Answer