Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q181. | What will be the name of the photocentric cryptocurrency to be launched by Kodak, the announcement of which led to incredible frenzy and incredible appreciation in company’s share price? |
| 1) | Kodakkoin |
2) | KodakCoin |
| 3) | Kodakphoto-Coin |
4) | Kodak photocentric Coin |
| 5) | None of these |
Answer : KodakCoin
View Answer
Q182. | In an ambitious move the Union Cabinet on 10 January 2018 allowed how much stake for foreign airlines in state-owned airline company Air India ? |
| 1) | 27% |
2) | 32% |
| 3) | 49% |
4) | 51% |
| 5) | None of these |
Answer : 49%
View Answer
Q183. | Which was the most important satellite that was
carried on-board PSLV-C40 rocket in ISRO’s historic 100th satellite launch on
12 January 2018, a launch that altogether carried 31 satellites ? |
| 1) | SCATSAT-1 |
2) | Cartosat-2C |
| 3) | Cartosat-2 |
4) | CARTOSAT-2A |
| 5) | None of these |
Answer : Cartosat-2
View Answer
Q184. | India's newest bank IDFC Bank Ltd. will acquire which non-bank financial firm for about $1.5 billion, as was announced on 13 January 2018 ? |
| 1) | Aditya Birla Finance Limited |
2) | Capital First Ltd. |
| 3) | Sundaram Finance Limited |
4) | Religare Finvest Limited |
| 5) | None of these |
Answer : Capital First Ltd.
View Answer
Q185. | The 4th International Dharma-Dhamma Conference was held at which place from 11 to 13 January 2018 ? |
| 1) | Nainital, Uttarakhand |
2) | Udipur, Rajasthan |
| 3) | Rajgir , Bihar |
4) | Dharamshala , H.P |
| 5) | None of these |
Answer : Rajgir , Bihar
View Answer
Q186. | Which state government during January 2018 came up with a unique way of preserving trees by allowing people to forge fraternal ties with trees ? |
| 1) | Mizoram |
2) | Sikkim |
| 3) | Uttarakhand |
4) | Kerala |
| 5) | None of these |
Answer : Sikkim
View Answer
Q187. | Woman skier Aanchal Thakur created history by becoming the first Indian to register an international medal in skiing on 9 January 2018 ? Aanchal Thakur belongs to which state of India ? |
| 1) | Haryana |
2) | Uttar Pradesh |
| 3) | Himachal Pradesh |
4) | Rajasthan |
| 5) | None of these |
Answer : Himachal Pradesh
View Answer
Q188. | Which of the following state became the first state in India to launch High Risk Pregnancy (HRP) Portal, as was disclosed during January 2018 ? |
| 1) | Madhya Pradesh |
2) | Kerala |
| 3) | Goa |
4) | Haryana |
| 5) | None of these |
Answer : Haryana
View Answer
Q189. | Which state ranked No.1 in the newly commenced logistics index called Logistics Ease Across Different States (LEADS) that lists logistics performance of Indian states and Union territories ? |
| 1) | Tamil Nadu |
2) | Gujarat |
| 3) | Kerala |
4) | Himachal Pradesh |
| 5) | None of these |
Answer : Gujarat
View Answer
Q190. | Which state became the first in India offer Hindi e-mail IDs in an effort to offer vernacular e-mail service to its residents? |
| 1) | Uttar Prdesh |
2) | Gujarat |
| 3) | Madhya Pradesh |
4) | Rajasthan |
| 5) | None of these |
Answer : Rajasthan
View Answer