Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q201. | What is the new minimum average monthly balance (MAB) requirement for SBI’s savings account holders as was revised by the bank on 25 September 2017 ? |
| 1) | Rs. 2,000 |
2) | Rs. 2,500 |
| 3) | Rs. 3,000 |
4) | Rs. 3,500 |
| 5) | 5) None of these |
Answer : Rs. 3,000
View Answer
Q202. | On 25th September 2017, Which of the following (nationalize / public bank) sector opened its sixth branch in Singapore ? |
| 1) | State Bank of India (SBI) |
2) | Bank of India |
| 3) | Punjab National Bank |
4) | Bank of Baroda |
| 5) | None of these |
Answer : State Bank of India (SBI)
View Answer
Q203. | Which South African Cricketer recently announced his retirement from Test Cricket ?
|
| 1) | Dale Steyn |
2) | AB de Villiers |
| 3) | JP Duminy |
4) | Hashim Amla |
| 5) | None of these |
Answer : JP Duminy
View Answer
Q204. | Who was appointed the new Chief of the National Investigation Agency (NIA) by the Union Government on 18 September 2017 ?
|
| 1) | Y.C Modi |
2) | Sharad Kumar |
| 3) | Sharad Chandra Sinha |
4) | YK Sinha |
| 5) | None of these |
Answer : Y.C Modi
View Answer
Q205. | Recently, India's apex court Supreme Court gave a historic verdict that which right is declared as the Fundamental Right ? |
| 1) | Right to Education |
2) | Right against exploitation |
| 3) | Right to Privacy |
4) | Right to Speech |
| 5) | Right to Liberty |
Answer : Right to Privacy
Explanation : The apex Court of India pronounced that individual privacy is a fundamental right protected by the Constitution. A nine-judge Constitution Bench of the Supreme Court, led by Chief Justice of India J.S. Khehar ruled that the right to privacy is intrinsic to life and liberty, thus coming under Article 21, and comes to the various fundamental freedoms in PART III of the Indian Constitution. The Fundamental rights are Right to equality, Right to freedom, Right against exploitation, Right to freedom of religion, Cultural and Educational rights, and Right to constitutional remedies are the 6 fundamental rights of India.
View Answer
Q206. | Recently, Arvind Panagariya has resigned as vice chairman of government think tank NITI Aayog and will be returning to the United States to rejoin academia. Who is appointed as new Vice-Chairman of NITI Aayog ? |
| 1) | Mr. Amitabh Kant |
2) | Rajiv Kumar |
| 3) | Narendra Modi |
4) | Bibek Debroy, |
| 5) | None of these |
Answer : Rajiv Kumar
View Answer
Q207. | The Centre has constituted a committee of experts to identify “key data protection issues” and suggest a draft data protection bill. Who is led the committee ? |
| 1) | Justice B.N. Srikrishna |
2) | Justice J.S. Khehar |
| 3) | Jutice D.Y. Chandrachud |
4) | Jutice Deepak Mishra |
| 5) | None of these |
Answer : Justice B.N. Srikrishna
View Answer
Q208. | Microsoft Inc. on 24 July 2017 announced the deprecation of which very popular 32-year-old program that led to huge outpouring of fans in favour of it ? |
| 1) | Tux Paint |
2) | MS Paint |
| 3) | MS Word |
4) | MS Excel |
| 5) | None of these |
Answer : MS Paint
View Answer
Q209. | State-owned broadcaster Doordarshan recently invited entries from the public to design a new logo to replace its iconic ‘human eye’ logo. Doordarshan has been using this logo since which year ? |
| 1) | 1956 |
2) | 1958 |
| 3) | 1959 |
4) | 1962 |
| 5) | None of these |
Answer : 1959
View Answer
Q210. | Ram Nath Kovind took over as the new President of the Indian Union on 25 July 2017 succeeds to Pranab Mukherjee . He become --------- th Presidents of India ? |
| 1) | 12th |
2) | 13th |
| 3) | 14th |
4) | 15th |
| 5) | None of these |
Answer : 14th
View Answer