Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q221. | Which of the following place become India's first ever Bird-Park which will be a sight for the tourists to rejoice the pleasant sight and twittering of birds in natural environment ? |
| 1) | Bharatpur (Rajasthan) |
2) | Bhitar Kanika (Odisha) |
| 3) | Sultanpur (Haryana) |
4) | Udaipur (Rajasthan) |
| 5) | None of these |
Answer : Udaipur (Rajasthan)
View Answer
Q222. | India's biggest Global Skill Park will impart quality technical education, comparable to international standards, to students, has come up at the Academy of Administration in -------. |
| 1) | New Delhi |
2) | Bhopal |
| 3) | Ahmadabad |
4) | Bhubaneswar |
| 5) | None of these |
Answer : Bhopal
View Answer
Q223. | Which of the following Senior IPS officer was appointed as Director General (DG) of National Disaster Response Force (NDRF) ? |
| 1) | R K Pachnanda |
2) | Sanjay Kumar |
| 3) | Tapan Ray |
4) | Achal Kumar Joti |
| 5) | None of these |
Answer : Sanjay Kumar
View Answer
Q224. | Which corporate entity on 3 July became the fourth Indian company to cross market capitalization of Rs. 4 trillion ? |
| 1) | Tata Consultancy Services Ltd |
2) | Reliance Industries Ltd (RIL) |
| 3) | HDFC Bank Ltd |
4) | ITC Ltd |
| 5) | None of these |
Answer : ITC Ltd
View Answer
Q225. | Canada observed which historic anniversary of its formation on 1 July 2017, became a Confederation on 1 July 1867 after the British North America Act became effective on this day. |
| 1) | 50 year |
2) | 100 year |
| 3) | 150 year |
4) | 200 years |
| 5) | None of these |
Answer : 150 year
View Answer
Q226. | FIFA World Cup champions Germany won the 2017 Confederations Cup title at St. Petersburg , Russia. Germany won the title by defeating which of the following country ? |
| 1) | Italy |
2) | France |
| 3) | Chile |
4) | Portugal |
| 5) | None of these |
Answer : Chile
View Answer
Q227. | A photo-book on President Pranab Mukherjee titled “President Pranab Mukherjee – A Statesman” was released by Prime Minister Narendra Modi in a function held at the Rashtrapati Bhawan on 2 July 2017. Which English-language newspaper has published this book ? |
| 1) | The Guardian |
2) | The Statesman |
| 3) | Times of India |
4) | Hindustan Times |
| 5) | None of these |
Answer : The Statesman
View Answer
Q228. | Which public sector bank on 1 July 2017 issued communication to its customers that it will block all Maestro debit cards from 31 July 2017 ? |
| 1) | State Bank of India (SBI) |
2) | Bank of India (BOI) |
| 3) | Punjab National Bank (PNB) |
4) | Bank of Baroda |
| 5) | None of these |
Answer : Punjab National Bank (PNB)
View Answer
Q229. | Sharad Kumar Jain has assumed the additional charge of director general, National Water Development Agency (NWDA). NWDA is under which of the following Ministry ? |
| 1) | Ministry of Human Resources |
2) | Ministry of Water Resources |
| 3) | Ministry of Water Resources and River Development |
4) | Ministry of Natural Resources |
| 5) | None of these |
Answer : Ministry of Water Resources and River Development
View Answer
Q230. | Habibganj railway station will be country’s first railway station to be redeveloped as a public-private partnership (PPP) for a period of eight years. Habibganj railway station is belongs to which state ? |
| 1) | UP |
2) | Bihar |
| 3) | MP |
4) | West Bengal |
| 5) | None of these |
Answer : MP
View Answer