Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q241. | Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus was elected as the new Director-General of the World Health Organisation (WHO) became the first-ever WHO Director-General from Africa replacing Margaret
Chan. He belongs to which country ? |
| 1) | Ethiopia |
2) | Republic of Congo |
| 3) | Ghana |
4) | South Africa |
| 5) | None of these |
Answer : Ethiopia
View Answer
Q242. | Which of the following entity became the third entity in India to launch a payments bank on 23 May 2017 ? |
| 1) | Airtel |
2) | India Post |
| 3) | Paytm |
4) | Bandhan Bank |
| 5) | None of these |
Answer : India Post
View Answer
Q243. | Mumbai’s famous “ladies special” suburban train, world’s first women’s train recently completed --------- years on 5 May 2017. |
| 1) | 20 years |
2) | 25 years |
| 3) | 30 years |
4) | 50 years |
| 5) | None of these |
Answer : 25 years
View Answer
Q244. | Which state on 2 May 2017 became the first Indian state to move to a January-December financial year ? |
| 1) | Andhra Pradesh |
2) | Odisha |
| 3) | Madhya Pradesh |
4) | Utter Pradesh |
| 5) | None of these |
Answer : Madhya Pradesh
View Answer
Q245. | What is the name of the portal launched by the Department of Telecom (DoT) on 2 May 2017 which allows people to track radiation emitted from mobile towers within their locality ? |
| 1) | Tarang Sanchar |
2) | Sanchar Bharati |
| 3) | Tarang Bharati |
4) | Tarang Prasar |
| 5) | None of these |
Answer : Tarang Sanchar
View Answer
Q246. | The Real Estate (Regulation and Development) Bill, 2016, which seeks to protect the right of consumers and ushering in transparency in real estate transactions, came into effect from 1 May 2017. How many states and union territories have notified the rules pertaining to the act as on this date? |
| 1) | 9 |
2) | 11 |
| 3) | 13 |
4) | 14 |
| 5) | None of these |
Answer : 13
View Answer
Q247. | What is the name of the nationwide mission launched by the Union Government on 2 May 2017 that seeks to promote nationalism among youth ? |
| 1) | Vidya-Vahini Abhiyan |
2) | Vidya-Veerta Abhiyan |
| 3) | Education to All |
4) | Vidya-Sanklapa- Abhiyan |
| 5) | None of these |
Answer : Vidya-Veerta Abhiyan
View Answer
Q248. | Recently, which state became the first Indian state to use Automated Weather Stations (AWSs) for farmers by inaugurating the first such station ? |
| 1) | Rajasthan |
2) | Gujarat |
| 3) | Maharashtra |
4) | Andhra Prdesh |
| 5) | None of these |
Answer : Maharashtra
View Answer
Q249. | According to the World Economic Forum (WEF) report , India was ranked 40th among the 136 economies across the world in 2017 Travel and Tourism Competitiveness Index (TTCI).Which country ranked as No.1 ? |
| 1) | France |
2) | Germany |
| 3) | Japan |
4) | Spain |
| 5) | None of these |
Answer : Spain
View Answer
Q250. | Which film was declared the Best Film at 64th National Film Awards that were announced on 7 April 2017 ? |
| 1) | Kaasav (Marathi) |
2) | Ventilator (Marathi) |
| 3) | Rustom (Hindi) |
4) | Sathamanam Bhavathi (Telugu) |
| 5) | None of these |
Answer : Kaasav (Marathi)
View Answer