Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q261. | India has successfully test-fired its nuclear-capable strategic ballistic missile Agni-IV from Balasore test range off Odisha coast. It is a --------- type of missile. |
| 1) | Surface-to-surface missile |
2) | Surface-to-air missile |
| 3) | Air-to-air missile |
4) | Anti Tank missile |
| 5) | None of these |
Answer : Surface-to-surface missile
View Answer
Q262. | Which of the following state government recently launched health insurance cover to every individual in a family on payment of a monthly premium of Rs.100 per head for a year through its project, named as ‘Aarogya Raksha’ ? |
| 1) | Andhra Pradesh |
2) | Gujarat |
| 3) | Odisha |
4) | Maharashtra |
| 5) | Bihar |
Answer : Andhra Pradesh
View Answer
Q263. | The Reserve Bank of India (RBI) has opened a new window for non-resident Indian and citizens who were staying abroad since November 8 to deposit the demonetized Rs.1,000 and Rs.500 currency notes. The deposit facility date can avail up- to - . |
| 1) | March 31, 2017 |
2) | April 30, 2017 |
| 3) | May 31, 2017 |
4) | June 30, 2017 |
| 5) | None of these |
Answer : June 30, 2017
View Answer
Q264. | Recently, a CNG-fueled two-wheeler was launched by in Mumbai, aims at cutting emission level. The ambitious system is launched by which company ? |
| 1) | India Oil Company |
2) | Mahanagar Gas Limited |
| 3) | HPCL |
4) | BPCL |
| 5) | None of these |
Answer : Mahanagar Gas Limited
View Answer
Q265. | Indian player Somdev Devvarman has recently announced his retirement from professional game due to shoulder injury. He is associated with which game/sport ? |
| 1) | Tennis |
2) | Golf |
| 3) | Lawn Tennis |
4) | Squash |
| 5) | None of these |
Answer : Tennis
View Answer
Q266. | PM Narendra Modi Announces Maternity Benefit of Rs 6,000 For Pregnant Women which cover hospital admission, vaccination and nutritional food. What was the amount of its earlier benefit for Pregnant Women ? |
| 1) | Rs. 3,000 |
2) | Rs. 3,500 |
| 3) | Rs. 4,000 |
4) | Rs. 5,000 |
| 5) | None of these |
Answer : Rs. 4,000
View Answer
Q267. | Under Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY), which of the following state covers with maximum connections within a span of less than 8 months ? |
| 1) | Uttar Pradesh |
2) | West Bengal |
| 3) | Bihar |
4) | Madhya Pradesh |
| 5) | Rajasthan |
Answer : Uttar Pradesh
View Answer
Q268. | Recently,Scientists from which country have created the world’s first ‘water-wave laser’ which emits a beam through the interaction of light and water waves ?
|
| 1) | U.K |
2) | USA |
| 3) | Japan |
4) |
Israel |
| 5) | None of these |
Answer :
Israel
View Answer
Q269. | Which of the following states of India has highest FDI, domestic investments in 2016 ? |
| 1) | Karnataka |
2) | Gujarat |
| 3) | Odisha |
4) | Maharashtra |
| 5) | None of these |
Answer : Karnataka
View Answer
Q270. | Indian cueist Pankaj Advani won his 11th World Billiards Championships title by beating Peter Gilchrist. Peter Gilchrist is belongs to which of the following countries ? |
| 1) | Australia |
2) | Austria |
| 3) | Canada |
4) | Singapore |
| 5) | None of these |
Answer : Singapore
View Answer