Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q281. | Professor Parashar Kulkarni has become the first Indian author to win the Commonwealth short story prize. What is name of his short story ? |
| 1) | Yasmeen |
2) | Dirty White Strings |
| 3) | The Lost Tribe |
4) | Cow and Company |
| 5) | None of these |
Answer : Cow and Company
View Answer
Q282. | World number one Novak Djokovic beat Britain's Andy Murray to win his first French Open title and complete the career Grand Slam. Presently, what is rank of Andy Murray in world tennis ranking ? |
| 1) | Second |
2) | Third |
| 3) | Fourth |
4) | Fifth |
| 5) | None of these |
Answer : Second
View Answer
Q283. | Prime Minister Narendra Modi was conferred Amir Amanullah Khan Award, the highest civilian honour of which country ? |
| 1) | Bangladesh |
2) | Afghanistan |
| 3) | Iran |
4) | Saudi Arab |
| 5) | None of these |
Answer : Afghanistan
View Answer
Q284. | Garbine Muguruza won her first Grand Slam title at the French Open after defeating top seed and defending champion Serena Williams in the final at Roland Garos. Garbine Muguruza is the citizen of which country ? |
| 1) | Spain |
2) | Venezuela |
| 3) | Serbia |
4) | France |
| 5) | None of these |
Answer : Spain
View Answer
Q285. | Sirin Labs has officially unveiled its high-end $14,000 (over Rs 9 lakh) Android smartphone, called Solarin is activated via a physical security switch on the back and was launched recently. Sirin Labs is belongs to which country ? |
| 1) | Britain |
2) | Israel |
| 3) | USA |
4) | China |
| 5) | None of these |
Answer : Israel
View Answer
Q286. | Recently, which of the following South-East Asian country signed a Defence Cooperation Agreement (DCA) with India ,the part of India Defence Ministers’ Dialogue (DMD) ? |
| 1) | Philippines |
2) | Singapore |
| 3) | Thailand |
4) | Vietnam |
| 5) | None of these |
Answer : Singapore
View Answer
Q287. | Boxing legend Muhammad Ali - one of the world's greatest sporting figures - has died at the age of 74 following respiratory problems. He was citizen of which country ? |
| 1) | Britain
|
2) | Nigeria |
| 3) | USA |
4) | Pakistan |
| 5) | None of these |
Answer : USA
View Answer
Q288. | According to the ‘Internet in India 2015’ Report released by the Internet and Mobile Association of India (IAMAI) and IMRB International, India will have the world’s second-largest Internet user base, overtaking the USA. Which country ranked number one in world wide ? |
| 1) | UK |
2) | Japan |
| 3) | China |
4) | Russia |
| 5) | Brazil |
Answer : China
View Answer
Q289. | Which of the following state is the first region in India to give transgender people social welfare benefits like pension, housing and food grains - usually allocated for only the most impoverished ? |
| 1) | Odisha |
2) | Gujarat |
| 3) | Maharashtra |
4) | Rajasthan |
| 5) | None of these |
Answer : Odisha
View Answer
Q290. | The Founder and Chairperson of Reliance Foundation, Nita Ambani has been nominated as a candidate to be a new member of the International Olympic Committee ( IOC ) .The election will be held at the 129th IOC Session that will take place in Rio de Janeiro between 2nd and 4th August 2016. At present, the headquartered the International Olympic Committee ( IOC ) is located at – |
| 1) | Geneva |
2) | Rome |
| 3) | Paris |
4) | Lausanne |
| 5) | None of these |
Answer : Lausanne
View Answer