Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q251. | The Union Government has announced its decision to merge Bharatiya Mahila Bank (BMB) with State Bank of India (SBI). BMB, India’s first bank devoted primarily to women banking, became operational in which year ? |
| 1) | 2011 |
2) | 2012 |
| 3) | 2013 |
4) | 2014 |
| 5) | None of these |
Answer : 2013
View Answer
Q252. | Railway Minister Suresh Prabhu on 18 March 2017 flagged off the first indigenously built suburban train rake in Mumbai. What is the name given to this train rake ? |
| 1) | Bombay |
2) | Medha |
| 3) | Pranjana |
4) | Sindhu |
| 5) | None of these |
Answer : Medha
View Answer
Q253. | The Union Government has approved the National Health Policy -2017 after having deferred it twice before. Recently, the policy intends to increase life expectancy at birth from 67.5 years to ----- by year 2025. |
| 1) | 68 years |
2) | 69 years |
| 3) | 70 years |
4) | 72 years |
| 5) | None of these |
Answer : 70 years
View Answer
Q254. | Air India during March 2017 claimed world record for undertaking the first-ever journey around the world with all-women crew. This historic flight was undertaken between which two destinations ?
|
| 1) | New Delhi and San Francisco |
2) | Mumbai to Tokyo |
| 3) | New Delhi to Toronto |
4) | New Delhi to Washington D.C |
| 5) | None of these |
Answer : New Delhi and San Francisco
View Answer
Q255. | India's largest Public Sector Bank SBI recently announced steep increase in the minimum balance required for maintaining savings account from 1 April 2017. What is the new stipulated monthly average balance (MAB) for for branches in six metros locations ? |
| 1) | Rs.3000 |
2) | Rs.4000 |
| 3) | Rs.5000 |
4) | Rs.10000 |
| 5) | None of these |
Answer : Rs.5000
View Answer
Q256. | Indian Navy’s aircraft carrier ‘INS Viraat’ was decommissioned after almost 30 years of service on 6 March 2017. It was the second aircraft carrier in service and was purchased from the British Royal Navy. What was its original name ? |
| 1) | INS Chakra |
2) | HMS Hermes |
| 3) | INS Satpura |
4) | Sagardhwani |
| 5) | None of these |
Answer : HMS Hermes
View Answer
Q257. | Indian Railways has projected, it will eliminate all unmanned level crossings on broad gauge lines by which year ? |
| 1) | 2018 |
2) | 2019 |
| 3) | 2020 |
4) | 2022 |
| 5) | None of these |
Answer : 2020
View Answer
Q258. | Iris Mittenaere of France Crown as Miss Universe 2017,edged out Miss Haiti, the first runner-up, and Miss Colombia the second runner-up. The mega Beauty pageants of Miss Universe 2017 being held in which of the following city? |
| 1) | Sanya |
2) | Manila |
| 3) | Bogota |
4) | Bangkok |
| 5) | None of these |
Answer : Manila
View Answer
Q259. | Which of the following countries are topped in Corruption Perception Index 2016, recently released by the Transparency International organisation ? |
| 1) | Sweden and Norway
|
2) | New Zealand and Denmark |
| 3) | Sweden and New Zealand |
4) | Norway and Denmark |
| 5) | None of these |
Answer : New Zealand and Denmark
View Answer
Q260. | Former Punjab Chief Minister Surjit Singh Barnalapassed away today in Chandigarh. He served as the Governor of several states, including Uttaranchal, Andhra Pradesh and ---------. |
| 1) | Haryana |
2) | Tamil Nadu |
| 3) | Odisha |
4) | HimachalPradesh |
| 5) | None of these |
Answer : Tamil Nadu
View Answer