Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q231. | Indian markets regulator SEBI constituted a 21-member Committee on corporate governance on 2 June 2017 that will advise it on issues relating to corporate governance in Indian firms. Who is heading this committee ? |
| 1) | Ajay Tyagi |
2) | Shakti kanta das, |
| 3) | Tapan Ray |
4) | Uday Kotak |
| 5) | None of these |
Answer : Uday Kotak
View Answer
Q232. | Which
state became the first state in the country to launch official e-wallet as it
launched ‘T-Wallet’ on 1 June 2017 ? |
| 1) | Gujarat |
2) | Telangana |
| 3) | Kerala |
4) | Odisha |
| 5) | None of these |
Answer : Telangana
View Answer
Q233. | Which of the following country's president on 1 June 2017 announced it’s withdrawal from the Paris Climate Change Agreement alleging that it favours world’s leading polluters like India and China, while being unfair to his country ? |
| 1) | Russia |
2) | U.S.A |
| 3) | U.K |
4) | France |
| 5) | None of these |
Answer : U.S.A
View Answer
Q234. | Indian-origin minister Leo Varadkar will become the next Prime Minister of which country after he was voted leader of the country’s main governing party on 2 June 2017 ? |
| 1) | Scotland |
2) | Serbia |
| 3) | Ireland |
4) | Canada |
| 5) | None of these |
Answer : Ireland
View Answer
Q235. | Noted poet S. Abdul Rahman who passed away on 2 June 2017.He was associated with which language? |
| 1) | Telugu |
2) | Kannada |
| 3) | Tamil |
4) | Malayalam |
| 5) | None of these |
Answer : Tamil
View Answer
Q236. | Economic Affairs Secretary Shaktikanta Das retired on 31 May 2017 after 37 years of distinguished service in Finance Department. Who took the charge of Economic Affairs Secretary as additional charge? |
| 1) | Tapan Ray |
2) | Ramachandra Guha |
| 3) | Mr. Rajiv Mehrishi, |
4) | Ashok Lavasa |
| 5) | None of these |
Answer : Tapan Ray
View Answer
Q237. | Noted South Indian filmmaker Dasari Narayana Rao, recently passed away on 30 May 2017.He was mainly associated with film making in which language ? |
| 1) | Tamil |
2) | Malayalam |
| 3) | Telugu |
4) | Kannada |
| 5) | None of these |
Answer : Telugu
View Answer
Q238. | ‘Cyclone Mora’, the deadly cyclone that made heavy landfall in Bangladesh on 30 May 2017 resulting in the death of at-least 6 persons and evacuation of hundreds of thousands of persons .The term ‘Mora’ which means ‘star of the sea’ belong to which country ? |
| 1) | Philippines |
2) | Thailand |
| 3) | Indonesia |
4) | Saudi Arabia |
| 5) | None of these |
Answer : Thailand
View Answer
Q239. | Manuel Antonio Noriega was a military dictator of Central American country from 1983 to 1989, recently passed away on 29 May 2017, He was the former dictator of which country? |
| 1) | Venezuela |
2) | Cuba |
| 3) | Haiti |
4) | Panama |
| 5) | None of these |
Answer : Panama
View Answer
Q240. | India’s first underwater rail tunnel work was completed ahead of its schedule during May 2017. The tunnel is in which state ? |
| 1) | Gujarat |
2) | West Bengal |
| 3) | Tamil Nadu |
4) | Goa |
| 5) | None of these |
Answer : West Bengal
View Answer