General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q41. | The Civil Disobedience Movement started with which of the following ? |
| 1) | No-tax campaign in Bardoli district |
2) | Demonstration of Akali Sikhs at Nabha |
| 3) | Demonstration against the Simon Commission |
4) | Dandi March |
Answer : Dandi March
View Answer
Q42. | Among the following who was a prominent leader of Khilafat Movement ? |
| 1) | Jawaharlal Nehru |
2) | Mahatma Gandhi |
| 3) | Rajendra Prasad |
4) | Vallabhbhai Patel |
Answer : Mahatma Gandhi
View Answer
Q43. | What was the name of the party formed by Subhas Chandra Bose after leaving Indian National Congress? |
| 1) | Congress Socialist Party |
2) | Forward Bloc |
| 3) | Indian National Conference |
4) | Swaraj Party |
Answer : Forward Bloc
View Answer
Q44. | In whose court was a Chinese embassy sent by T'ang Emperor ? |
| 1) | Rajaraja I |
2) | Rajendra I |
| 3) | Harsha |
4) | Parantaka I |
| 5) | None of these |
Answer : Harsha
View Answer
Q45. | Tripitakas are the Sacred books of the- |
| 1) | Jains |
2) | Hindus |
| 3) | Muslims |
4) | Buddhists |
| 5) | None of these |
Answer : Buddhists
View Answer
Q46. | Raja Rammohan Roy organized a historic agitation against the - |
| 1) | Caste system |
2) | Evil custom of sati |
| 3) | Degrading position of women in society |
4) | Practice of superfluous religious rituals |
| 5) | None of these |
Answer : Evil custom of sati
View Answer
Q47. | Which Mughal emperor was the grandson of Jahangir ? |
| 1) | Shah Jahan |
2) | Aurangzeb |
| 3) | Shah Alam |
4) | Bahadur Shah |
Answer : Aurangzeb
View Answer
Q48. | Official stamping of weights and measures and their periodical inspection are prescribed by - |
| 1) | Manu |
2) | Narada |
| 3) | Brihaspati |
4) | Parasara |
| 5) | None of these |
Answer : Manu
View Answer
Q49. | The last Mauryan ruler, who was killed by his Commander-in-Chief ?
|
| 1) | Dasaratha |
2) | Kun-ala |
| 3) | Samprati |
4) | Brihadratha |
| 5) | None of these |
Answer : Brihadratha
View Answer
Q50. | Which king of the Gupta Dynasty was called the 'Napoleon of India' ? |
| 1) | Samudragupta |
2) | Chandragupta Vikramaditya |
| 3) | Sri Gupta |
4) | Chandragupta-I |
| 5) | None of these |
Answer : Samudragupta
View Answer