General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q51. | The Mukteswara Temple is located at ? |
| 1) | Puri |
2) | Rameswaram |
| 3) | Konark |
4) | Bhubaneswar |
| 5) | None of these |
Answer : Bhubaneswar
View Answer
Q52. | Vallabhi era is identical with which of the following era? |
| 1) | The Vikrama Era |
2) | The Gupta Era
|
| 3) | The Harsha Era |
4) | the Saka Era |
| 5) | None of the above |
Answer : The Harsha Era
View Answer
Q53. | Which among the following is a Tamil grammatical treatise ? |
| 1) | Pattupattu |
2) | Ettutogai |
| 3) | Silappadikaram |
4) | Tolkappiam |
| 5) | None of these |
Answer : Tolkappiam
View Answer
Q54. | Which among the following Gupta emperors called himself "Lichchhavi-dauhitra" ? |
| 1) | Shrigupta |
2) | Chandragupta I |
| 3) | Chandragupta II |
4) | Samudragupta |
| 5) | None of these |
Answer : Samudragupta
View Answer
Q55. | Who among the following is known as the 'Heroine of 1942 Quit India Movement' ? |
| 1) | Dr. Annie Besant |
2) | Suchitra Kriplani |
| 3) | Aruna Asaf Ali |
4) | Sarojini Naidu |
| 5) | None of these |
Answer : Aruna Asaf Ali
View Answer
Q56. | Which of the following year the Muslim League started demanding a separate nation for the Muslims ? |
| 1) | 1919 |
2) | 1925 |
| 3) | 1929 |
4) | 1940 |
| 5) | None of these |
Answer : 1940
View Answer
Q57. | Among the following who was a prominent leader of Khilafat Movement ? |
| 1) | Jawaharlal Nehru |
2) | Mahatma Gandhi |
| 3) | Rajendra prasad |
4) | Vallabhbhai Patel |
| 5) | None of these |
Answer : Mahatma Gandhi
View Answer
Q58. | What was the name of the party formed by Subhas Chandra Bose after leaving Indian National Congress ? |
| 1) | Congress Socialist Party |
2) | Forward Bloc |
| 3) | Indian National Conference |
4) | Swaraj Party |
| 5) | None of these |
Answer : Forward Bloc
View Answer
Q59. | The local name of Mohanjodaro is- |
| 1) | Mound of the living |
2) | Mound of the Great |
| 3) | Mound of the Dead |
4) | Mound of the Survivor |
| 5) | None of these |
Answer : Mound of the Dead
View Answer
Q60. | The foreign traveller who visited India during Vijayanagar period was
|
| 1) | Nicolo Conti |
2) | Fa-hien |
| 3) | Yuan Chwang |
4) | Megasthenes |
Answer : Nicolo Conti
View Answer