General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q61. | Charaka was the famous court physician of which of the following emperor ? |
| 1) | Chandragupta Maurya |
2) | Ashoka |
| 3) | Harsha |
4) | Kanishka |
| 5) | None of these |
Answer : Kanishka
View Answer
Q62. | The first political organisation established in India in 1838 was known as |
| 1) | Bengal-British India Society |
2) | Zamindari Association |
| 3) | Settlers Association |
4) | British India Society |
Answer : Zamindari Association
View Answer
Q63. | Who build the " Tower of Victory " (Vijay Stambha) in the Chittor fort ? |
| 1) | Rana Sanga |
2) | Ranat Pratap Singh |
| 3) | Rana Ratan Singh |
4) | Rana Kumbha |
| 5) | None of these |
Answer : Rana Kumbha
View Answer
Q64. | Who among the following was the founder of "Rashtrakuta" dynasty ? |
| 1) | Dhurva |
2) | Krishna-I |
| 3) | Dantidurga |
4) | Harshavardhan |
| 5) | None of these |
Answer : Dantidurga
View Answer
Q65. | Who among the following is called the "Father of Ayurveda" ? |
| 1) | Manu
|
2) | Lukman |
| 3) | Aswani Kumar |
4) | Charaka |
Answer : Charaka
View Answer
Q66. | Who was the Hindu king shown playing on the Veena, on ancient coins? |
| 1) | Samudragupta |
2) | Chandragupta |
| 3) | Harshavardhan |
4) | Vikramaditya |
Answer : Samudragupta
View Answer
Q67. | Who among the following was the founder of the "Vikramsila University"?
|
| 1) | Devapal |
2) | Dharmapala |
| 3) | Harshavardhan |
4) | Sasanka |
Answer : Dharmapala
View Answer
Q68. | When of the following Mughal Emperors donated land for the construction of the Golden Temple at Amritsar? |
| 1) | Akbar |
2) | Humayun |
| 3) | Jahangir |
4) | Shahjahan
|
Answer : Akbar
View Answer
Q69. | The Battle of Plassey was fought in |
| 1) | 1748 |
2) | 1765 |
| 3) | 1789 |
4) | 1757 |
Answer : 1757
View Answer
Q70. | Who was the founder of chola Dynasty? |
| 1) | Raja Raja-I |
2) | Rajendra Chola. |
| 3) | Raja Raja-II |
4) | Vijayalaya |
Answer : Vijayalaya
View Answer