General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q371. | Which of the following is the Criterion for a regional party to be recognized as a national party ? |
| 1) | To be recognized in at least 4 states |
2) | To get l/10th of the seats in the Parliament |
| 3) | To be recognized in at least 3 states |
4) | To get l/10th of the seats in Lok Sabha |
Answer : To be recognized in at least 3 states
View Answer
Q372. | Who administes the oath of office to the President ? |
| 1) | Speaker of Lok Sabha |
2) | Vice President |
| 3) | Prime Minister |
4) | Chief Justice of India |
Answer : Chief Justice of India
View Answer
Q373. | Which of the following post of India does not mention in Constitution ? |
| 1) | The Deputy Chairman of the Rajya Sabha |
2) | The Deputy Prime Minister |
| 3) | The Deputy Speaker of the Lok Sabha |
4) | The Deputy Speaker of the State Legislative Assemblies |
Answer : The Deputy Prime Minister
View Answer
Q374. | Which of the following non-members of Parliament has the right to address it ? |
| 1) | Solicitor-General of India |
2) | Chief Justice of India |
| 3) | Attorney General of India |
4) | Chief Election Commissioner |
Answer : Attorney General of India
View Answer
Q375. | In the absence of the Speaker and the Deputy Speaker, who presides over the deliberations of the Lok Sabha ? |
| 1) | Prime Minister |
2) | Home Minister |
| 3) | Oldest member of the House |
4) | One of the members of the House out of a panel of six persons nominated by the Speaker |
Answer : One of the members of the House out of a panel of six persons nominated by the Speaker
View Answer
Q376. | Which of the following states has the largest representation in the Lok Sabha ? |
| 1) | Rajasthan |
2) | Maharashtra |
| 3) | Uttar Pradesh |
4) | Madhya Pradesh |
Answer : Uttar Pradesh
View Answer
Q377. | Which of the following is correct ? |
| 1) | All the members of the Rajya Sabha are elected by State Legislative Assemblies
|
2) | Only a member of the Rajya Sabha can contest for the office of the Vice-President |
| 3) | While a candidate to the Lok Sabha can contest from any state in India, a candidate to the Rajya Sabha should ordinarily be a resident of the State from where he is contesting |
4) | The Constitution explicitly prohibits the appointment of a nominated member of the Rajya Sabha to the post of a Minister |
Answer : While a candidate to the Lok Sabha can contest from any state in India, a candidate to the Rajya Sabha should ordinarily be a resident of the State from where he is contesting
View Answer
Q378. | The maximum number of Anglo Indians who can be nominated to the Lok Sabha are - |
Answer : 2
View Answer
Q379. | In the case of disagreement on a Bill, in the two Houses of Parliament - |
| 1) | A special Parliamentary Committee is formed to resolve the situation
|
2) | The Prime Minister intervenes |
| 3) | The President casts a deciding vote |
4) | A joint sitting of the two Houses of Parliament is convened |
Answer : A joint sitting of the two Houses of Parliament is convened
View Answer
Q380. | The Union Territories get representation in- |
| 1) | Lok Sabha |
2) | Rajya Sabha |
| 3) | Both Houses of Parliament |
4) | None of these |
Answer : Both Houses of Parliament
View Answer