General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q351. | The population of which of the following is maximum on the earth ? |
| 1) | Reptiles |
2) | Fishes |
| 3) | Birds |
4) | Beetles |
Answer : Beetles
View Answer
Q352. | Which of the following are homologous to Poison glands of snakes ? |
| 1) | sebaccous glands of mammals |
2) | salivary glands of vertebrates
|
| 3) | electric organs of fishes |
4) | stings of rays |
Answer : salivary glands of vertebrates
View Answer
Q353. | The phylum chordata is characterised by the presence of - |
| 1) | spinal cord |
2) | notochord |
| 3) | nerve chord |
4) | None of these |
Answer : None of these
View Answer
Q354. | Which of the following activities is suppressed by the presence of auxins in plants ? |
| 1) | Growth of lateral buds |
2) | Cell division |
| 3) | Root initiation |
4) | Development of fleshy fruits |
| 5) | None of these |
Answer : Root initiation
View Answer
Q355. | Which one of the following statements correctly describes the Fourth Schedule of the Constitution of India ? |
| 1) | It lists the distribution of powers between the Union and the states
|
2) | It contains the languages listed in the Constitution |
| 3) | It contains the languages listed in the Constitution |
4) | It allocates seats in the Council of States |
Answer : It allocates seats in the Council of States
View Answer
Q356. | Which one of the following duties is not performed by Comptroller and Auditor general of India ? |
| 1) | To audit and report on all expenditure from the Consolidated Fund of India |
2) | To audit and report on all expenditure from the Contingency Funds and Public Accounts |
| 3) | To audit and report on all trading, manufacturing, profit and loss accounts |
4) | To control the receipt and issue of public money, and to ensure that the public revenue is lodged in the exchequer
|
Answer : To control the receipt and issue of public money, and to ensure that the public revenue is lodged in the exchequer
View Answer
Q357. | Which Article of the Constitution provides that it shall be the endeavour of every state to provide adequate facility for instruction in the mother tongue at the primary stage of education? |
| 1) | Article 349 |
2) | Article 350 |
| 3) | Article 350-A |
4) | Article 351 |
Answer : Article 350-A
View Answer
Q358. | Which of the following is the primary function of the Finance Commission in India ? |
| 1) | distribution revenue between the Centre and the States |
2) | prepare the Annual Budget |
| 3) | advise the President on financial matters |
4) | allocate funds to various ministries of the Union and State Governments |
Answer : advise the President on financial matters
View Answer
Q359. | An amendment to the Constitution of India can be initiated by the 1. LokSabha 2. RajyaSabha 3. State Legislature 4. President |
| 1) | 1 alone |
2) | 1 and 2 |
| 3) | 1, 2 and 3 |
4) | 2, 3 and 4 |
Answer : 1 and 2
View Answer
Q360. | Which of the following is recognises by the Constitution of India ? |
| 1) | only religious minorities |
2) | only linguistic minorities |
| 3) | religious and linguistic minorities |
4) | religious, linguistic and ethnic minorities |
Answer : religious and linguistic minorities
View Answer