General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q321. | Which one of the following is the main factors that led to rapid expansion of Indian exports ? |
| 1) | imposition of import duties |
2) | liberalization of the economy |
| 3) | recession in other countries |
4) | diversification of export |
Answer : imposition of import duties
View Answer
Q322. | Which of the one of following is the disadvantages of the Wholesale Price Index in India ? |
| 1) | It does not cover the services sector |
2) | It is not available for individual commodities |
| 3) | It is available only on monthly basis |
4) | It is available only at constant prices |
Answer : It does not cover the services sector
View Answer
Q323. | While estimating the national income, which of the following is not taken into account ? |
| 1) | Services of a teacher |
2) | Services of a doctor |
| 3) | Services of a housewife |
4) | Services of a maidservant |
Answer : Services of a housewife
View Answer
Q324. | While estimating the national income, which of the following is not taken into account ? |
| 1) | Services of a teacher |
2) | Services of a doctor |
| 3) | Services of a housewife |
4) | Services of a maidservant |
Answer : Services of a housewife
View Answer
Q325. | Which tax is not levied by the Central Government ? |
| 1) | Wealth Tax |
2) | Professional Tax |
| 3) | Income Tax |
4) | Excise Tax |
Answer : Professional Tax
View Answer
Q326. | While estimating the national income, which of the following is not taken into account ? |
| 1) | Services of a teacher |
2) | Services of a doctor |
| 3) | Services of a housewife |
4) | Services of a maidservant |
Answer : Services of a housewife
View Answer
Q327. | Which two of the following taxes are indirect taxes ? |
| 1) | sales-tax and income-tax |
2) | income tax and wealth tax |
| 3) | sales tax and excise duty |
4) | Income tax and excise duty |
Answer : sales tax and excise duty
View Answer
Q328. | Which of the following is not one of the features of India's economic planning ? |
| 1) | Limited Centralisation |
2) | Planning of imperative nature |
| 3) | Democratic Solution |
4) | Planning of imperative nature |
Answer : Planning of imperative nature
View Answer
Q329. | Which of the following means Deficit Financing ?
|
| 1) | Government expenditure minus revenue receipts |
2) | Government expenditure minus borrowing |
| 3) | Budget deficit minus borrowing and liabilities |
4) | Budget deficit |
Answer : Government expenditure minus revenue receipts
View Answer
Q330. | Which of the following is the best expressions of Fiscal deficit in the budget ? |
| 1) | Revenue deficit plus the net borrowings of the government |
2) | Budgetary deficit plus the net borrowings of the government |
| 3) | capital deficit plus revenue deficit |
4) | primary deficit minus capital deficit |
Answer : Budgetary deficit plus the net borrowings of the government
View Answer