General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q301. | In India, which one of the following States has the largest inland saline wetland ? |
| 1) | Gujarat |
2) | Haryana |
| 3) | Madhya Pradesh |
4) | Rajasthan |
Answer : Rajasthan
View Answer
Q302. | Which among the following National Highway routes is the longest ?
|
| 1) | Agra-Mumbai |
2) | Chennai-Thane |
| 3) | Kolkata-Hajira |
4) | Varanasi- Kanyakumari |
Answer : Varanasi- Kanyakumari
View Answer
Q303. | Lake Sambhar is nearest to which one of the following cities of Rajasthan ? |
| 1) | Bharatpur |
2) | Jaipur |
| 3) | Jodhpur |
4) | Udaipur |
Answer : Jaipur
View Answer
Q304. | Which one of the following statements is not correct ? |
| 1) | The Western Ghats are relatively lower in their northern region. |
2) | The Anai Mudi is the highest peak in the Western Ghats. |
| 3) | Tapi river lies to the South of Satpura |
4) | The Narmada and the Tapti river valleys are said to be old rift valleys. |
Answer : The Western Ghats are relatively lower in their northern region.
View Answer
Q305. | Gandhi Sagar Dam is a part of which one of the following? |
| 1) | Chambal Project |
2) | Kosi Project |
| 3) | Damodar Valley Projec |
4) | Bhakra Nangal Project |
| 5) | None of these |
Answer : Chambal Project
View Answer
Q306. | Which one of the following is the correct sequence of the given hills starting from the north and going towards the south ? |
| 1) | Nallamalai Hills-Nilgiri Hills-Javadi Hills-Anaimalai Hills |
2) | Anaimalai Hills-Javadi Hills-Nilgiri Hills N allamalai Hills |
| 3) | Nallamalai Hills- Javadi Hills-Nilgiri Hills -Anaimalai Hills |
4) | Anaimalai Hills-Nilgiri Hills-Javadi Hills Nallamalai Hills |
| 5) | None of these |
Answer : Nallamalai Hills- Javadi Hills-Nilgiri Hills -Anaimalai Hills
View Answer
Q307. | Which one of the following is not a Biosphere Reserve ? |
| 1) | Agasthyamali |
2) | Nallamalai |
| 3) | Nilgiri |
4) | Panchmarhi |
Answer : Nallamalai
View Answer
Q308. | Which among the following has the world's largest reserves of Uranium ?
|
| 1) | Australia |
2) | Canada |
| 3) | Russia |
4) | USA |
| 5) | None of these |
Answer : Australia
View Answer
Q309. | Which one of the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India ? |
| 1) | Liberty of though |
2) | Liberty of Expression |
| 3) | Liberty of belief |
4) | Economic liberty |
Answer : Economic liberty
View Answer
Q310. | Which of the following non-member of Parliament has the right to address the Parliament ? |
| 1) | Attorney General of India |
2) | Solicitor General of India |
| 3) | Chief Justice of India |
4) | Chief Election Commissioner |
| 5) | None of these |
Answer : Attorney General of India
View Answer