General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q291.
Bone is used as a fertiliser since it contains the plant nutrient -  
1) sodium 2) phosphorus
3) Nitrogen 4) Potassium
Answer : phosphorus
View Answer

Q292.
Which of the following instruments is used for measuring density of liquid ?    
1) Galvanometer 2) Hydrometer
3) Hygrometer 4) Sonometer
Answer : Hydrometer
View Answer

Q293.
The Human immunodeficiency Virus (HIV) is part of a closely related group of viruses known as  -
1) Retroviruses 2) March-6
3) Variola 4) None of these
Answer : Retroviruses
View Answer

Q294.
Acetyle salicylic acid is commonly used as -
1) Tear Gas 2) A fertilizer
3) A pain killer 4) A sedative
Answer : A pain killer
View Answer

Q295.
Foot and Mouth disease in animals, a current epidemic in some parts of the world, is caused by
1) Bacterium 2) Fungus
3) Protozoan 4) Virus
Answer : Virus
View Answer

Q296.
Which one of the following rivers does not originate in India ? 
1) Beas 2) Chonab
3) Ravi 4) Sutlej
Answer : Sutlej
View Answer

Q297.
In which one of the following places is the Shompen tribe found? 

1) Nilgiri Hills 2) Nicobar Islands
3) Spiti Valley 4) Lakshadweep islands
Answer : Nicobar Islands
View Answer

Q298.
When you travel in certain parts of India, you will notice red soil. What is the main reason for this colour ? 
1) Abundance of magnesium 2) Abundance of phosphates
3) Accumulated humus 4) Presence of ferric oxides
Answer : Presence of ferric oxides
View Answer

Q299.
In India, the ports are categorized as major and non-major ports. Which one of the following is a non-major port ? 
1) Kochi (Cochin) 2) Dahej
3) Paradip 4) New Mangalore
Answer : Dahej
View Answer

Q300.
In which one of the following States has India's largest private sector sea port been commissioned recently?  
1) Andhra Pradesh 2) Karnataka
3) Kerala 4) Tamil Nadu
Answer : Andhra Pradesh
View Answer