General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q261. | Which was the only Indus site with an artificial brick dockyard ? |
| 1) | Lothal |
2) | Kalibangan |
| 3) | Harappa |
4) | Mohenjo-Daro |
Answer : Lothal
View Answer
Q262. | Who is considered as the greatest of all the Vijayanagar rulers ? |
| 1) | Krishnadeva Raya |
2) | Vira Narasimha |
| 3) | Sadasiva Raya |
4) | Rama Raya |
Answer : Krishnadeva Raya
View Answer
Q263. | The Electoral system of India is largely based on the pattern of which of the following country ? |
| 1) | UK |
2) | France |
| 3) | USA |
4) | None of these |
Answer : UK
View Answer
Q264. | Which organisation/institution determines the term of office, salaries and allowances of the Chairman and other members of the Finance Commission ? |
| 1) | The president |
2) | The Parliament |
| 3) | The Union Finance Minister |
4) | The Union Cabinet |
Answer : The Parliament
View Answer
Q265. | Who among the following is called the "Father of local self government" in India ? |
| 1) | Lord Mayo |
2) | Acharya Vinoba Bhave |
| 3) | Lord Ripon |
4) | Mahatma Gandhi |
Answer : Lord Ripon
View Answer
Q266. | What is the lowest unit of the Panchayati Raj system ? |
| 1) | Village Panchayat |
2) | Panchayat Samiti |
| 3) | Zila Parishad
|
4) | None of the above |
Answer : Village Panchayat
View Answer
Q267. | Which of the following is correct about the decision of the Supreme Court in the Golakh Nath Case ? |
| 1) | Judiciary is independent of Parliament |
2) | Fundamental Rights could not be amended or abridged |
| 3) | The constitution is supreme |
4) | The basic structure of the constitution should not be changed |
Answer : Fundamental Rights could not be amended or abridged
View Answer
Q268. | Which of the following provisions can be amended by simple majority ? |
| 1) | Creation of new states |
2) | Creation or abolition of upper houses in state legislature |
| 3) | reconstitution of existing states |
4) | All of the above |
Answer : All of the above
View Answer
Q269. | What is the object of Hydrogenation of oils ? |
| 1) | separation of fatty acids |
2) | raising of the melting point |
| 3) | polymerization |
4) | esterification |
Answer : separation of fatty acids
View Answer
Q270. | The first shore-based modern integrated steel plant in India is in - |
| 1) | Salem |
2) | Haldia |
| 3) | Mangalore |
4) | Visakhapatnam |
Answer : Visakhapatnam
View Answer