General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q251.
Who among the following is the first comprehensive historian of the Marathas ?
1) M.G. Ranade 2) G.S. Sardesai
3) James Cuningham Grant Duff 4) C.A. Kincaid
Answer : James Cuningham Grant Duff
View Answer

Q252.
Who among the following rulers patronized musician Lal Khan Gun Samudra ?
1) Hussain Shah Sharqi 2) Islam Shah Sur
3) Ibrahim Adil Shah II 4) Shahjahan
Answer : Shahjahan
View Answer

Q253.
Dastan-i-Amir-i-Hamza was illu-strated during the reign of-
1) Humayun 2) Akbar
3) Jahangir 4) Shahjahan
Answer : Akbar
View Answer

Q254.
The English East India Company obtained the lease of Madras in -
1) 1611 2) 1623
3) 1639 4) 1646
Answer : 1639
View Answer

Q255.
Which town/city in India has got a tower (minar) named after Muhammad Ali Jinnah ?
1) Mumbai 2) Aligarh
3) Calicut 4) Guntur
Answer : Guntur
View Answer

Q256.
Where is Tala Hydroelectric project, which is expected to generate 1020 MW power, located ?
1) Arunchal Pradesh 2) Bhutan
3) Nepal 4) Himachal Pradesh
Answer : Bhutan
View Answer

Q257.
Which of the following pairs is wrongly matched ?
1) Koyna Project - Maharashtra 2) Sharavathy Project - Karnataka
3) Balimela Project - Orissa 4) Sabarigiri Project - Gujarat
Answer : Sabarigiri Project - Gujarat
View Answer

Q258.
Where are the Saltora Ranges located ?
1) Ladakh 2) Along the Vindyas
3) Part of the Karakoram Ranges 4) Part of the Western Ghats
Answer : Part of the Karakoram Ranges
View Answer

Q259.
Which of the following  region is the main spice producer ?
1) Coromandel coast 2) Deccan trap
3) Malabar coast 4) Sunderbans delta
Answer : Coromandel coast
View Answer

Q260.
The Rathas of Mahabalipuram was built during the reig of the
1) Palas 2) Cholas
3) Rashtrakutas 4) Pallavas
Answer : Pallavas
View Answer