General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q271. | In which state is the Hydel Power Project Nathpa Jhakari located ? |
| 1) | Himachal Pradesh |
2) | Uttaranchal |
| 3) | Jammu & Kashmir |
4) | Madhya Pradesh |
Answer : Himachal Pradesh
View Answer
Q272. | In which layer of the atmosphere do most weather phenomena occur ? |
| 1) | Exosphere |
2) | Stratosphere |
| 3) | Ionosphere |
4) | Troposphere |
Answer : Troposphere
View Answer
Q273. | Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Name of the Mountain Range ; Location in the Himalayas |
| 1) | Zanakar Range : Kashmir |
2) | Dhauladhar Range : Himachal Pradesh |
| 3) | Singalila Range : Arunchal Pradesh |
4) | Kumaon Range : Uttaranchal |
Answer : Singalila Range : Arunchal Pradesh
View Answer
Q274. | Where was first Bio-reserve established in India ? |
| 1) | Nokrek |
2) | Nandadevi |
| 3) | Nilgiri |
4) | Periyar |
Answer : Nilgiri
View Answer
Q275. | In India, which of the following are the southern most hills - |
| 1) | Anaimalai hills |
2) | Cardamon hills |
| 3) | Nilgiri Hills |
4) | Javadi hills |
Answer : Cardamon hills
View Answer
Q276. | Where is Asia's only soft water dolphin sanctuary situated ? |
| 1) | Sambalpur (Odisha) |
2) | Bhagalpur (Bihar) |
| 3) | Sunderban (WB) |
4) | Haridwar (Uttaranchal) |
Answer : Bhagalpur (Bihar)
View Answer
Q277. | Sweating is maximum when the body temperature is - . |
| 1) | high and the air is humid |
2) | high and the air is dry |
| 3) | low and the air is humid |
4) | low and the air is dry |
Answer : high and the air is humid
View Answer
Q278. | The rate of evaporation of a liquid is determined by - |
| 1) | its temperature |
2) | the temperature of air in contact |
| 3) | the surface area of the liquid |
4) | All the above |
Answer : All the above
View Answer
Q279. | The major chemical compound found in human Kidney stones is - |
| 1) | Uric Acid |
2) | calcium carbonate |
| 3) | calcium oxalate |
4) | calcium sulphate |
Answer : calcium oxalate
View Answer
Q280. | Which of the following is the most suitable conductor ? |
| 1) | Saline water |
2) | Fresh water |
| 3) | Pure water |
4) | None of these |
Answer : Saline water
View Answer