General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q241.
Customer duties, export duties, corporation taxes, taxes on capital value of assets are-
1) Taxes and duties levied by the centre but collected by the states 2) Taxes and duties levied by the centre but wholly appropriated by the states
3) Taxes levied and collected by the union but shared with the states 4) Taxes and duties that accrue wholly to the union government
Answer : Taxes and duties that accrue wholly to the union government
View Answer

Q242.
Which of the following taxes is not levied by any state government ?
1) Excise duty 2) Income tax
3) Sales tax 4) None of these
Answer : None of these
View Answer

Q243.
The long term fiscal policy proposes to maintain the stability of -
1) Direct tax rates 2) Indirect tax rates
3) Ratio of tax revenue to national income 4) Ratio of direct tax to revenue from indirect taxes
Answer : Direct tax rates
View Answer

Q244.
Which of the following can be used for checking inflation temporarily  ?
1) Increase in wages 2) Decrease in money supply
3) Decrease in taxes 4) None of these
Answer : Decrease in money supply
View Answer

Q245.
Who is responsible to collect the service tax ?
1) Income Tax Department 2) Central Excise Department
3) Commercial Tax Department of the State/UT 4) Postal Department
Answer : Central Excise Department
View Answer

Q246.
Investment and savings are kept equal through a change in the level of -
1) Consumption 2) Investment
3) Government expenditure 4) Income
Answer : Consumption
View Answer

Q247.
Which of the following is no. required while computing Gross National Product (GNP)?
1) Net foreign investment 2) Private investment
3) Per capita income of citizens 4) Purchase of goods by government
Answer : Per capita income of citizens
View Answer

Q248.
Which of the following is correct meaning is consumer's sovereignty ?
1) Consumers are free to spend their income as they like 2) Consumers have the power to manage the economy
3) Consumer's expenditures influence the allocation of-resources 4) Consumer goods are free from government control
Answer : Consumer's expenditures influence the allocation of-resources
View Answer

Q249.
Which of the following mosques is entirely made of marble ?
1) Jama Masjid at Sikri 2) Moti Masjid in the Agra Fort
3) Qila-i-Kuhna Masjid in the Purana Qila of Delhi 4) Jama Masjid of Delhi
Answer : Moti Masjid in the Agra Fort
View Answer

Q250.
Who among the following is the first comprehensive historian of the Marathas ?
1) M.G. Ranade 2) G.S. Sardesai
3) James Cuningham Grant Duff 4) C.A. Kincaid
Answer : James Cuningham Grant Duff
View Answer