General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q281. | Which of the following is called the laughing gas ? |
| 1) | Nitrogen Oxide |
2) | Hydrogen Oxide |
| 3) | Nitrous Oxide |
4) | Sulphur Oxide |
Answer : Nitrous Oxide
View Answer
Q282. | Einstein had given the formula E = mc2 where C stands for - |
| 1) | a constant |
2) | a curvature |
| 3) | velocity of sound |
4) | velocity of light |
Answer : velocity of light
View Answer
Q283. | Which of the following lenses is used when a person feels difficulty in seeing a distant object ? |
| 1) | concave lens |
2) | convex lens |
| 3) | either concave or convex |
4) | both concave and convex |
Answer : concave lens
View Answer
Q284. | Devices used to change the voltage of alternating current are - |
| 1) | solenoids |
2) | Dynamo |
| 3) | Transformers |
4) | Galvanometer |
Answer : Transformers
View Answer
Q285. | The light with the largest wavelength is |
| 1) | red |
2) | blue |
| 3) | yellow |
4) | green |
Answer : red
View Answer
Q286. | A substance which radiates light when heated to a high temperature is said to be - |
| 1) | Fluorescent |
2) | Incandescent |
| 3) | Luminescent |
4) | Phosphorescent |
| 5) | |
Answer : Incandescent
View Answer
Q287. | Simple sugars are stored in the liver as - |
| 1) | Glycerol |
2) | Maltose |
| 3) | Casein |
4) | Glycogen |
Answer : Maltose
View Answer
Q288. | The deasese , Rabies is caused by - |
| 1) | virus attacking nervous system |
2) | virus attacking cardiovascular system |
| 3) | bacteria attacking nervous system |
4) | bacteria attacking cardiovascular system |
| 5) | None of these |
Answer : virus attacking nervous system
View Answer
Q289. | The nucleus of Hydrogen Atom consist of - |
| 1) | one neutron |
2) | one proton |
| 3) | one electron |
4) | one proton and one neutron |
| 5) | None of these |
Answer : one proton
View Answer
Q290. | Which one of the following is correctly matched ? |
| 1) | Cholera ----- Bacteria |
2) | Common ----- Protozoa cold |
| 3) | Malaria ----- Fungi |
4) | Ping worm ------ Virus |
Answer : Cholera ----- Bacteria
View Answer