General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q311. | The Preamble to the Indian-Constitution was for the first time amended by which amendment ? |
| 1) | 24th Amendment |
2) | 42nd Amendment |
| 3) | 44th Amendment |
4) | 45th Amendment |
Answer : 24th Amendment
View Answer
Q312. | The qualification required to become Vice-President of India is that ------. |
| 1) | must be a graduate |
2) | must not be a woman |
| 3) | must fulfil the requirements of becoming a Rajya Sabha member |
4) | must own his/her house in India |
| 5) | None of these |
Answer : must fulfil the requirements of becoming a Rajya Sabha member
View Answer
Q313. | Fundamental Duties were incorporated in the Indian Constitution in which year ? |
| 1) | 1971 |
2) | 1972 |
| 3) | 1975 |
4) | 1976 |
| 5) | None of these |
Answer : 1976
View Answer
Q314. | The Civil Disobedience Movement started with which of the following ? |
| 1) | No-tax campaign in Bardoli district |
2) | Demonstration of Akali Sikhs at Nabha |
| 3) | Demonstration against the Simon Commission |
4) | Dandi March |
Answer : Dandi March
View Answer
Q315. | Among the following who was a prominent leader of Khilafat Movement ? |
| 1) | Jawaharlal Nehru |
2) | Mahatma Gandhi |
| 3) | Rajendra Prasad |
4) | Vallabhbhai Patel |
Answer : Mahatma Gandhi
View Answer
Q316. | What was the name of the party formed by Subhas Chandra Bose after leaving Indian National Congress? |
| 1) | Congress Socialist Party |
2) | Forward Bloc |
| 3) | Indian National Conference |
4) | Swaraj Party |
Answer : Forward Bloc
View Answer
Q317. | In whose court was a Chinese embassy sent by T'ang Emperor ? |
| 1) | Rajaraja I |
2) | Rajendra I |
| 3) | Harsha |
4) | Parantaka I |
| 5) | None of these |
Answer : Harsha
View Answer
Q318. | Tripitakas are the Sacred books of the- |
| 1) | Jains |
2) | Hindus |
| 3) | Muslims |
4) | Buddhists |
| 5) | None of these |
Answer : Buddhists
View Answer
Q319. | Raja Rammohan Roy organized a historic agitation against the - |
| 1) | Caste system |
2) | Evil custom of sati |
| 3) | Degrading position of women in society |
4) | Practice of superfluous religious rituals |
| 5) | None of these |
Answer : Evil custom of sati
View Answer
Q320. | Which one of the statements below explains the external economies of scale ? |
| 1) | Starting a computer firm in a Techno Park to avail the expertise |
2) | Expanding firms employing specialist accountants, lawyers and managers |
| 3) | A manufacturer spreading the research and development cost over the output |
4) | A major supermarket gaining bulk discounts on direct purchase |
Answer : A manufacturer spreading the research and development cost over the output
View Answer