General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q341. | Which of the following organs is used in the purification of blood in human body ? |
| 1) | Liver |
2) | Kidney |
| 3) | Spleen |
4) | Lungs |
Answer : Lungs
View Answer
Q342. | Cornea is a part of which of the following organs of human body ? |
| 1) | Eye |
2) | Ear |
| 3) | Nose |
4) | Heart |
Answer : Eye
View Answer
Q343. | Man cannot digest cellulose whereas cows can do so because ? |
| 1) | their gut contains bacteria capable of digesting cellulose |
2) | they have a many - chambered stomach |
| 3) | they have efficient grinding molars |
4) | they produce an enzyme cellulase which can digest cellulose |
Answer : their gut contains bacteria capable of digesting cellulose
View Answer
Q344. | Which of the following when taken by pregnant women, is found to be the cause of deformed children ? |
| 1) | Glycerol |
2) | Xylidine |
| 3) | Thalidomide |
4) | None of these |
Answer : Thalidomide
View Answer
Q345. | The diploid number of chromosomes in human body is ?
|
Answer : 46
View Answer
Q346. | The largest cell in the human body is - |
| 1) | Nerve cell |
2) | Muscle cell |
| 3) | Liver cell |
4) | Kidney cell |
Answer : Nerve cell
View Answer
Q347. | Lichens are formed due to the symbiotic association of - |
| 1) | moss and fungi |
2) | bacteria and fungi |
| 3) | algae and fungi |
4) | None of these |
Answer : algae and fungi
View Answer
Q348. | Insects form the largest class of animals living on land and sea. They are grouped into -
|
| 1) | 22 orders |
2) | 26 orders |
| 3) | 29 orders |
4) | 32 orders |
Answer : 29 orders
View Answer
Q349. | Which of the following statements is true for planktons ? |
| 1) | They live on the surface of lake water |
2) | They live on the bottom of lakes |
| 3) | They live on the plants growing in water |
4) | They live in the water column |
Answer : They live on the bottom of lakes
View Answer
Q350. | Which of the following has the smallest egg ? |
| 1) | Ostrich |
2) | Homo sapiens |
| 3) | Pigeon |
4) | Humming bird |
Answer : Pigeon
View Answer