General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q331. | Which of the following is not an objective of the monetary policy of the RBI ? |
| 1) | Direct credit in desirable direction |
2) | Boost economic development |
| 3) | Ensure social justice |
4) | Control inflationary pressure |
Answer : Ensure social justice
View Answer
Q332. | The situation with increasing unemployment and inflation is termed as - |
| 1) | hyperinflation |
2) | galloping inflation |
| 3) | stagflation |
4) | reflation |
Answer : stagflation
View Answer
Q333. | Which of the element is not found in blood ? |
| 1) | iron |
2) | copper |
| 3) | chromium |
4) | magnesium |
Answer : chromium
View Answer
Q334. | Scratching eases itching because- |
| 1) | it suppresses the production of enzymes which cause itching |
2) | it kills germs |
| 3) | it removes the outer dust in the skin |
4) | it stimulates certain nerves which direct the brain to increase the production of antihistaminic
chemicals |
Answer : it stimulates certain nerves which direct the brain to increase the production of antihistaminic
chemicals
View Answer
Q335. | The gland, which in relation to body size is largest at birth and then gradually shrinks after puberty, is ?
|
| 1) | Thyroid |
2) | Pituitary |
| 3) | Thymus |
4) | Adrenal |
Answer : Thymus
View Answer
Q336. | Which of the following is not a bone in the human body ? |
| 1) | Sternum |
2) | Humerus |
| 3) | Pericardium |
4) | Tibia |
Answer : Pericardium
View Answer
Q337. | Which of the following phenomena occours in the case of a 'Test-tube baby' ? |
| 1) | fertilisation takes place inside the test tube |
2) | development of the baby takes place inside the test tube |
| 3) | fertilisation takes place outside the mother body |
4) | unfertilised egg develops inside the test tube |
Answer : fertilisation takes place outside the mother body
View Answer
Q338. | Pituitary gland is present which part of the body ? |
| 1) | below the brain |
2) | above the brain |
| 3) | inside the brain |
4) | nowhere near the brain |
Answer : below the brain
View Answer
Q339. | If a person can see an object clearly when it is placed at distance of about 25 cm away from him, he is suffering from - |
| 1) | myopia |
2) | hypermetropia |
| 3) | astigmatism |
4) | None of these |
Answer : None of these
View Answer
Q340. | What is the normal temperature of the human body ? |
| 1) | 90 F |
2) | 98 F |
| 3) | 98.4 F |
4) | 96.4 F |
Answer : 98.4 F
View Answer