Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q451.
An error 12% in excess is made while measuring the side of a square. What is the percentage of error in the calculated area of the square ?
1) 20.04 % 2) 24 %
3) 25.02 % 4) 25.44 %
5)None of these
Answer : 25.44 %
Explanation :
Let, the correct value of the side of the square = 100
Then, the measured value = 100×(100+12)/100=102 (∵ error12% in excess)
Correct Value of the area of the square = 100 × 100 = 10000
Calculated Value of the area of the square = 112 × 112 = 12544
Error = 12544  - 10000 = 2544
So,percentage of  Error = (2544/10000)×100 = 25.44%

View Answer

Q452.
A rectangular parking space is marked out by painting three of its sides. If the length of the unpainted side is 9 feet, and the sum of the lengths of the painted sides is 37 feet, find out the area of the parking space in square feet ?
1) 96 sq.ft. 2) 100 sq.ft.
3) 126 sq.ft. 4) 144 sq.ft.
5)None of these
Answer : 126 sq.ft.
Explanation :
Given, l = 9 ft.
Then, l + 2b = 37
=> 2b = 37 - l = 37 - 9 = 28
=> b = 28/2 = 14 ft.
So, area = lb = 9 × 14 = 126 sq. ft.
View Answer

Q453.
A rectangular field has to be fenced on three sides leaving a side of 20 feet uncovered. If the area of the field is 680 sq. feet, how many feet of fencing will be required ?
1) 72 feet 2) 84 feet
3) 88 feet 4) 96 feet
5)None of these
Answer : 88 feet
Explanation :
Given, the area of the field = 680 sq. feet
 lb = 680 sq. feet
Length = l = 20 feet
 20 × b = 680
⇒ b=680/20 = 34 feet
So, required length of the fencing = l + 2b  = 20 + (2 × 34) = 88 feet

View Answer

Q454.
Q is as much younger than R as he is older than T. If the sum of the ages of R and T is 50 years, what is definitely the difference between R and Q's age ?
1) 1 year 2) 2 year
3) 25 year 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : Can't be determined
Explanation :
Given that,
The difference of age R and Q = The difference of age  Q and T.
Sum of age of R and T is 50 i.e. (R + T) = 50.
Then,  R - Q = Q - T
or (R + T) = 2Q
Now given that, (R + T) = 50
So, 50 = 2Q and therefore Q = 25.
Question is (R - Q) = ?
Here we know the value(age) of Q (25), but we don't know the age of R.
        Therefore, (R-Q) cannot be determined.


View Answer

Q455.
The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Six years ago, father's age was five times the age of the son. What will be the son's age after 6 years ?
1) 12 years 2) 14 years
3) 18 years 4) 20 years
5)None of these
Answer : 20 years
Explanation :
Let, the present ages of son and father be x and (60 -x) years respectively.
Then, (60 - x) - 6 = 5(x - 6)
or 54 - x = 5x - 30
or 6x = 84
or x = 14.
Son's age after 6 years = (x + 6) = 20 years.
View Answer

Q456.
A father is 24 years older than his son. In two years, his age will be twice the age of his son. The present age of his son is:
1) 14 years 2) 18 years
3) 20 years 4) 22 years
5)None of these
Answer : 22 years
Explanation :
Let, the son's present age be x years. 
Then, man's present age = (x + 24) years.
 or (x + 24) + 2 = 2(x + 2)
 or x + 26 = 2x + 4
 or x = 22.

View Answer

Q457.
Present ages of Susant and Alok are in the ratio of 5 : 4 respectively. Three years hence, the ratio of their ages will become 11 : 9 respectively. What is Alok's present age in years ?
1) 24 2) 27
3) 40 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : 24
Explanation :
Let, the present ages of Susant and Alok be 5x years and 4x years respectively.
Then,  (5x - 3)/(4x - 3) = 11 /9
or 9(5x + 3) = 11(4x + 3)
or 45x + 27 = 44x + 33
or 45x - 44x = 33 - 27
or x = 6.
Alok's present age = 4x = 24 years.

View Answer

Q458.
A is two years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B and C be 27, then, how old is B ?
1) 7 yrs 2) 8 yrs
3) 9 yrs 4) 10 yrs
5)None of these
Answer : 10 yrs
Explanation :
Let C's age be x years. Then, B's age = 2x years. A's age = (2x + 2) years.
(2x + 2) + 2x + x = 27
5x = 25 or x = 5.
Hence, B's age = 2x = 10 years.
View Answer

Q459.
A father said to his son, "I was as old as you are at the present at the time of your birth". If the father's age is 38 years now, the son's age five years back was:
1) 14 years 2) 19 years
3) 33 years 4) 38 years
5)None of these
Answer : 14 years
Explanation :
Let, the son's present age be x years. Then, (38 - x) = x
or 2x = 38.
or x = 19.
Therefore. son's age 5 years back (19 - 5) = 14 years.

View Answer

Q460.
The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child ?
1) 4 years 2) 8 years
3) 10 years 4) 12 years
5)None of these
Answer : 4 years
Explanation :
Let, the ages of children be x, (x + 3), (x + 6), (x + 9) and (x + 12) years.
Then, x + (x + 3) + (x + 6) + (x + 9) + (x + 12) = 50
5x = 20 or x = 4.
So, the age of the youngest child , x = 4 years.

View Answer