Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q471.
A hall of length 24 cm and breadth 20 m. is to be paved with equal square tiles. What will be the size of the largest tile so that tiles exactly fit and  also find the number of tiles required.
1) 4cm, 20 2) 6cm, 10
3) 2cm, 20 4) 4cm, 30
5)None of these
Answer : 4cm, 30
Explanation :
Size of the largest possible square tile 
= H.C.F ( 24, 20) = 4 m.
So,number of tiles required [(24 x 20)/(4x4) ]=30
View Answer

Q472.
Find the range of values of x for which x2 + 6x -27 > 0
1) x < -9 or x < 3 2) x < -9 or x > 3
3) x > -9 or x > 3 4) x > -9 or x < 3
5)None of these
Answer : x > -9 or x > 3
View Answer

Q473.
Find the range of values of x for which x2 + 6x -27 > 0
1) x < -9 or x < 3 2) x < -9 or x > 3
3) x > -9 or x > 3 4) x > -9 or x < 3
5)None of these
Answer : x > -9 or x > 3
View Answer

Q474.
Prove that, 8x - 15 - x2 > 0 for limited value of of x and also find the limits.
1) 3 > x < 5 2) 3 < x > 5
3) 3 < x < 5 4) 3 > x > 5
5)None of these
Answer : 3 < x < 5
View Answer

Q475.
What shoul be real values of x, in the given expression  x2 - 2x - 3 > 0
1) x > -1 or x > 3 2) x < -1 or x > 3
3) x > -1 or x < 3 4) x > -1 or x < 3
5)None of these
Answer : x < -1 or x > 3
View Answer

Q476.
Which of the following values of x will satisfy the inequality x2 - 5x + 6 < 0
1) 2< x < 3 2) -2 < x < 2
3) -3 < x < -2 4) -3 < x < 2
5)None of these
Answer : 2< x < 3
View Answer

Q477.
Which of the following values of x will satisfy the inequality x2 -x - 6 > 0 ?
1) x < -2 or x > 3 2) -2 < x < 3
3) -3 < x < 2 4) x> -2 or x < 3
5)None of these
Answer : x < -2 or x > 3
View Answer

Q478.
Directions : In each of the following questions two questions two equations I and II are given. You have to solve both the equation and give answer.
1) if a <b 2) If a is less than or equal  b 3) if a is greater than or equal to b
4) if a = b 5) if a > b

I. 6a+ 5a + 1 = 0 II. 5b+ 19b + 6 = 0
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)None of these
Answer : None of these
View Answer

Q479.
Directions : In each of the following questions two questions two equations I and II are given. You have to solve both the equation and give answer.
1) if a <b 2) If a is less than or equal  b 3) if a is greater than or equal to b
4) if a = b 5) if a > b

I. 4a= 1 II. 4b2- 12b + 5 = 0
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
Answer : 2
View Answer

Q480.
Directions : In each of the following questions two questions two equations I and II are given. You have to solve both the equation and give answer.
1) if a <b 2) If a is less than or equal  b 3) if a is greater than or equal to b
4) if a = b 5) if a > b

I. 2a2+ 5a - 3 = 0 II. 2b2- 5b + 3 = 0
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)None of these
Answer : 1
View Answer