Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q501.
Directions : Study the information carefully to answer the questions that follow :

There are two companies A and B. Both companies produce all the four different products viz., Computers, Phones, Pen dirves and Compact Discs (CDs). Company A produces a total of 800 products. The respective ratio between the total products produced by Company A and Company B is 4 : 5. 20% of the total products by company B are Pen drives and 40% of them are CDs. Two-fifth of the remaining products produced by company B are Phones. The total number of computers produced by both the companies together is 340. 20% of the total products produced by company A are CDs. Company A produces equal number of Pen drives and Phones.

What is the difference between the number of CDs produced by Company B and the number of computers produced by Company A ?
1) 205 2) 240
3) 300 4) 320
5)None of these
Answer : 300
View Answer

Q502.
Directions : Study the information carefully to answer the questions that follow :

There are two companies A and B. Both companies produce all the four different products viz., Computers, Phones, Pen dirves and Compact Discs (CDs). Company A produces a total of 800 products. The respective ratio between the total products produced by Company A and Company B is 4 : 5. 20% of the total products by company B are Pen drives and 40% of them are CDs. Two-fifth of the remaining products produced by company B are Phones. The total number of computers produced by both the companies together is 340. 20% of the total products produced by company A are CDs. Company A produces equal number of Pen drives and Phones.

What is the difference between the number of CDs produced by Company B and the number of computers produced by Company A ?
1) 205 2) 240
3) 300 4) 320
5)None of these
Answer : 300
View Answer

Q503.
Directions : Study the information carefully to answer the questions that follow :

There are two companies A and B. Both companies produce all the four different products viz., Computers, Phones, Pen dirves and Compact Discs (CDs). Company A produces a total of 800 products. The respective ratio between the total products produced by Company A and Company B is 4 : 5. 20% of the total products by company B are Pen drives and 40% of them are CDs. Two-fifth of the remaining products produced by company B are Phones. The total number of computers produced by both the companies together is 340. 20% of the total products produced by company A are CDs. Company A produces equal number of Pen drives and Phones.

What is the average of the number of Pen drives, CDs and Computers produced by company B ?
1) 240 2) 280
3) 480 4) 840
5)None of these
Answer : 280
View Answer

Q504.
Directions : Study the information carefully to answer the questions that follow :

There are two companies A and B. Both companies produce all the four different products viz., Computers, Phones, Pen dirves and Compact Discs (CDs). Company A produces a total of 800 products. The respective ratio between the total products produced by Company A and Company B is 4 : 5. 20% of the total products by company B are Pen drives and 40% of them are CDs. Two-fifth of the remaining products produced by company B are Phones. The total number of computers produced by both the companies together is 340. 20% of the total products produced by company A are CDs. Company A produces equal number of Pen drives and Phones.

Number of phones produced by Company A is what percentage of the total number of products produced by company B ?
1) 24% 2) 27%
3) 29% 4) 3%
5)None of these
Answer : 27%
View Answer

Q505.
Directions : Study the information carefully to answer the questions that follow :

There are two companies A and B. Both companies produce all the four different products viz., Computers, Phones, Pen dirves and Compact Discs (CDs). Company A produces a total of 800 products. The respective ratio between the total products produced by Company A and Company B is 4 : 5. 20% of the total products by company B are Pen drives and 40% of them are CDs. Two-fifth of the remaining products produced by company B are Phones. The total number of computers produced by both the companies together is 340. 20% of the total products produced by company A are CDs. Company A produces equal number of Pen drives and Phones.

What is the total number of phones produced by both the companies together ?
1) 380 2) 420
3) 430 4) 520
5)None of these
Answer : 430
View Answer

Q506.
Directions : Study the information carefully to answer the questions that follow :

There are two companies A and B. Both companies produce all the four different products viz., Computers, Phones, Pen dirves and Compact Discs (CDs). Company A produces a total of 800 products. The respective ratio between the total products produced by Company A and Company B is 4 : 5. 20% of the total products by company B are Pen drives and 40% of them are CDs. Two-fifth of the remaining products produced by company B are Phones. The total number of computers produced by both the companies together is 340. 20% of the total products produced by company A are CDs. Company A produces equal number of Pen drives and Phones.

What is the respective ratio between the number of pen drives produced by Company A and the number of computers produced by company B ?
1) 8 : 9 2) 9 : 7
3) 7 : 9 4) 4 : 9
5)None of these
Answer : 8 : 9
View Answer

Q507.
 The speed of a bus increases by 2 km after every one hour. If the distance travelling in the first one hour was 35 km. what was the total distance travelled in 12 hours ?
1) 428 km 2) 502 km
3) 552 km 4) 586 km
5)None of these
Answer : 552 km
Explanation :
Given that distance travelled in 1st hour = 35 km

and speed of the bus increases by 2 km after every one hour

Hence distance travelled in 2nd hour = 37 km

Hence distance travelled in 3rd hour = 39 km

Total Distance Travelled = [35 + 37 + 39 + ... (12 terms)]

This is an Arithmetic Progression(AP) with

first term, a=35, number of terms,n = 12 and common difference, d=2.

The sequence a , (a + d), (a + 2d), (a + 3d), (a + 4d), . . . is called an Arithmetic Progression(AP)

where a is the first term and d is the common difference of the AP

Sum of the first n terms of an Arithmetic Progression(AP),Sn=n/2[2a+(n−1)d]

where n = number of terms

Hence, [35+37+39+... (12 terms)]=S12=12/2[2×35+(12−1)2]=6[70+22]=6×92=552

Hence the total distance travelled = 552 km
View Answer

Q508.
Walking 6/7th of his usual speed, a man is 12 minutes too late. What is the usual time taken by him to cover that distance ?
1) 1 hr 2) 1 hr 12 min
3) 1 hr 36 min 4) 2 hrs
5)None of these
Answer : 1 hr 12 min
Explanation :
Let distace = 1 km , seed= 1 kmph So, time taken = 1/1= 1hr

New speed = 6/7 of usual speed 

Speed and time are inversely proportional.

Hence new time = 7/6 of usual time

Hence, 7/6 of usual time - usual time = 12 minutes

=> 1/6 of usual time = 12 minutes

=> usual time = 12 x 6 = 72 minutes = 1 hour 12 minutes
View Answer

Q509.
A man covered a certain distance at some speed. If he had moved 3 kmph faster, he would have taken 40 minutes less. If he had moved 2 kmph slower, he would have taken 40 minutes more. What is the the distance in km ?
1) 32 2) 36
3) 40 4) 48
5)None of these
Answer : 40
View Answer

Q510.
A man complete a journey in 10 hours. He travels first half of the journey at the rate of 21 km/hr and second half at the rate of 24 km/hr. Find the total journey in km.
1) 120 km 2) 180 km
3) 205 km 4) 224 km
5)None of these
Answer : 224 km
Explanation :
we know that , Distance = speed x time

Let time taken to travel the first half = x hr 

then time taken to travel the second half = (10 - x) hr 

Distance covered in the the first half = 21x

Distance covered in the the second half = 24(10 - x)

But distance covered in the the first half = Distance covered in the the second half

=> 21x = 24(10 - x)   => 21x = 240 - 24x     => 45x = 240    ⇒x=16/3

Hence Distance covered in the the first half = 21x=21×16/3 = 7×16=112 km

Total distance = 2×112 = 224 km

View Answer