Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q481.
Directions : In each of the following questions two questions two equations I and II are given. You have to solve both the equation and give answer.
1) if a <b 2) If a is less than or equal  b 3) if a is greater than or equal to b
4) if a = b 5) if a > b

I. 2a + 3b = 31 II. 3a = 2b +1
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
Answer : 1
View Answer

Q482.
Directions : In each of the following questions two questions two equations I and II are given. You have to solve both the equation and give answer.
1) if a <b 2) If a is less than or equal  b 3) if a is greater than or equal to b
4) if a = b 5) if a > b

I. a2-5a + 6 = 0 II. b2 - 3b + 2 = 0
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)None of these
Answer : 3
View Answer

Q483.
Find the odd man out in the following number series.

835,   734,   642,   751,   853,   981,   532
1) 532 2) 751
3) 853 4) 981
5)None of these
Answer : 751
Explanation : In each number except 751, the difference of third and first digit is the middle one.
View Answer

Q484.
Find the odd man out in the following number series.

6,   9,   15,   21,   24,   28,   30
1) 28 2) 21
3) 24 4) 30
5)None of these
Answer : 28
Explanation : Each of the numbers except 28, is a multiple of 3.
View Answer

Q485.
Find the odd man out in the following number series.

1,   4,   9,   16,   23,   25,   36
1) 9 2) 23
3) 25 4) 36
5)None of these
Answer : 23
Explanation : Each of the numbers except 23, is perfect square.
View Answer

Q486.
Find the odd man out in the following number series.

2,   5,   10,   17,   26,   37,   50,   64
1) 26 2) 37
3) 50 4) 64
5)None of these
Answer : 64
Explanation :
 The series is (11)+1 , (22)+1 , (33)+1 , (44)+1 , (55)+1 , (66)+1 , (77)+1 , (88)+1

But, 64 is out of pattern.

View Answer

Q487.
Find the odd man out in the following number series.

10,   14,   16,   18,   21,   24,   26
1) 18 2) 21
3) 24 4) 26
5)None of these
Answer : 21
Explanation : Each of the numbers except 21 is an even number.
View Answer

Q488.
Find the odd man out in the following number series.

16,   25,   36,   72,   144,   196,   225
1) 36 2) 72
3) 196 4) 225
5)None of these
Answer : 72
Explanation : Each of the numbers except 72 is a perfect square.
View Answer

Q489.
Find the odd man out in the following number series.

396,   462,   572,   396,   427,   671,   264
1) 264 2) 396
3) 427 4) 671
Answer : 427
Explanation : In each number except 427, the middle digit is the sum of other two.
View Answer

Q490.
Find the odd man out in the following number series.

10,   25,   45,   54,   60,   75,   80

1) 25 2) 45
3) 54 4) 75
5)None of these
Answer : 54
Explanation : Each of the numbers except 54 is multiple of 5.
View Answer