Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q1111.
According to by Quacquarelli Symonds (QS), which university has emerged as the best technical institute in India and one among the top 100 worldwide according to subject-wise ranking ?
1) IIT Bombay 2) IIT Delhi
3) IIT Kanpur 4) Indian Institute of science, Bangalore
5)None of these
Answer : IIT Bombay
View Answer

Q1112.
The union Govt. recently launched a new scheme for public called 'Operation Five Minutes'. The scheme belongs to which of the following Ministry ?
1) Ministry of Railways 2) Ministry of Home
3) Ministry of Tourism 4) Ministry of Telecom
5)None of these
Answer : Ministry of Railways
View Answer

Q1113.
Which telecom company on 23 April 2015 announced unlimited free calling scheme during night hours from its fixed line phones to any operator including mobile phones anywhere in the country from 1 May ?
1) BSNL 2) Airtel
3) Aircel 4) Reliance
5)None of these
Answer : BSNL
View Answer

Q1114.
Recently, country's apex bank, the Reserve Bank of India has imposed a Rs 4.5 crore penalty to the which three nationalized banks each Rs.1.5 cr because violation of Know Your Customer (KYC) and anti-money laundering norms ?
1) Bank of Maharashtra, Dena Bank and Oriental Bank of Commerce 2) Central Bank of India, Bank of India and Punjab and Sind Bank
3) Punjab National Bank, State Bank of Bikaner & Jaipur and UCO Bank 4) Bank of Maharashtra, Dena Bank and UCO Bank
5) None of these
Answer : Bank of Maharashtra, Dena Bank and Oriental Bank of Commerce
View Answer

Q1115.
Recently, the Union Government has removed the regulatory hurdle for which of the following two largest hydrocarbon producers companies and allow them to start production in natural gas discoveries.
1) ONGC and Reliance Industries 2) GAIL and ONGC
3) ONGC and IOC 4) Reliance Industries and IOC
5)None of these
Answer : ONGC and Reliance Industries
View Answer

Q1116.
Which of the following is the first country where Microsoft is conducting the re branding exercise ?
1) China 2) USA
3) India 4) Japan
5)None of these
Answer : India
View Answer

Q1117.
Which Indian private sector lender bank recently launched its first International representative office in Abu Dhabi, UAE ?
1) Federal Bank 2) YES Bank
3) ICICI Bank 4) HDFC Bank
5)None of these
Answer : ICICI Bank
View Answer

Q1118.
Recently, the first meeting of the 34-member reconstituted Nehru Memorial Museum and Library Society (NMMLS) - a motley mix of right wing and centrist scholars and writers held in New Delhi. Who is the chairman of the NMMLS ?
1) Narendra Modi 2) Sonia Gandhi
3) Mallikarjun Kharge 4) Rajnath Singh
5)None of these
Answer : Narendra Modi
View Answer

Q1119.
According to India Ratings and Research, India 's GDP (gross domestic product) would grow by ---------- in 2015-16.
1) 7.5% 2) 7.7%
3) 8% 4) 8.2%
5)None of these
Answer : 7.7%
View Answer

Q1120.
According to the latest report of the World Bank the economy growth (GDP) of India would be ------- in 2015-16.
1) 7.5% 2) 7.9%
3) 7.7% 4) 8%
5)None of these
Answer : 7.5%
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook