Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q1141.
Recently, Mr. Pranab Mukhrjee , the President of India Inaugurated birth centenary of an Indian state's High Court. What is name of the High court ?
1) Kolkatta High Court 2) Delhi High Court
3) Patna High Court 4) Allhabad High Court
5)None of these
Answer : Patna High Court
View Answer

Q1142.
The second-largest producer of natural gas in the world, Russia is going to invest $2 billion to build natural gas pipeline with which of the following country ?

1) India 2) Pakistan
3) Afghanistan 4) Turkey
5)None of these
Answer : Pakistan
View Answer

Q1143.
Recently, the Finance Minister Arun Jaitley unveiled, India's first International Financial Services Centre (IFSC) at GIFT City ? The GIFT City is locate at ----.
1) Surat 2) Ahemadabad
3) Vadodora 4) Gandhinagar
5)None of these
Answer : Gandhinagar
View Answer

Q1144.
The veteran cricket captain and television commentator Richie Benaud , popularly known as 'Voice of cricket', recently died. He belongs to which country ?
1) England 2) South Africa
3) Australia 4) New Zealand
5)None of these
Answer : Australia
View Answer

Q1145.
Who among the following will head of  the committee to review the existing Public Private Partnership (PPP) Cell in the railway board , recently constituted by Ministry of Railways ?
1) Suresh Prabhu 2) Arun Kumar Singh
3) Ajay Shankar 4) E. Sreedharan
5)None of these
Answer : Ajay Shankar
View Answer

Q1146.
Prime Minister Narendra Modi on 25 March 2015 launched his ambitious multi-purpose and multi-modal platform, PRAGATI. What is the full - form of PRAGATI ?
1) Pro-Active Government And Timely Implementation 2) Pro-Active Government And Transparent Implementation
3) Pro-Active Governance And Transparent Implementation 4) Pro-Active Governance And Timely Implementation
5)None of these
Answer : Pro-Active Governance And Timely Implementation
View Answer

Q1147.
India's Polar Remotely Operated Vehicle (PROVe), indigenously built by National Institute of Ocean Technology, was recently operationalised for research in North Antarctica. The headquarters of National Institute of Ocean Technology (NIOT)  is located in -------- ?
1) Bengalluru 2) Chennai
3) Panaji 4) Hyderabad
5)None of these
Answer : Chennai
View Answer

Q1148.
Which film has been selected as the Best Hindi Film for the 62nd National Film Awards ?
1) Queen 2) Haider
3) Mary Kom 4) PK
5)None of these
Answer : Queen
View Answer

Q1149.
Who among the following  has recently appointed as the new spokesperson of the Ministry of External Affairs ?
1) Sushma Singh 2) Vishnu Prakash
3) Vikas Swarup 4) Syed Akbaruddin
5)None of these
Answer : Vikas Swarup
View Answer

Q1150.
Which of the following organisation conferred the Gandhi Peace Prize for 2014 ?
1) Indian Institute of Science Education and Research (IISER) 2) Defence and Reserch Development Organisation (DRDO)
3) Bhabha Atomic Research Centre (BARC) 4) Indian Space Research Organization (ISRO)
5)None of these
Answer : Indian Space Research Organization (ISRO)
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook