Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1361. | "Nirbhay",The Sub -Sonic Cruise Missile of Air-Launched Version recently tested at ITR , Chandipur , Balesore .Which of the following statement is/are correct about "Nirbhay" ? 1) It is developed by ISRO 2) The missile is being developed to hit targets at 1,500 km 3) The missile is being developed by the Advanced Systems Laboratory (ASL), Hyderabad 4) It is a long range, subsonic cruise missile
|
| 1) | Only 1 & 2 |
2) | Only 2 & 3 |
| 3) | Only 2 ,3 & 4 |
4) | All are correct |
| 5) | None of these |
Answer : Only 2 ,3 & 4
View Answer
Q1362. | Recently, Sanjaya Rajaram, an eminent Indian scientist, has been awarded the World Food Prize-2014 in recognition of his significant contribution to global wheat production. The first World Food Prize was given to whom ?
|
| 1) | Dr Verghese Kurien |
2) | Dr Robert F. Chandler |
| 3) | Prof. M. S. Swaminathan |
4) | Dr Mary-Dell Chilton |
| 5) | None of these |
Answer : Prof. M. S. Swaminathan
View Answer
Q1363. | Who among the following has been appointed as Chief of Expenditure Management Commission, recently ? |
| 1) | C.Rangarajan |
2) | Bimal Jalan |
| 3) | Vijay Kelkar |
4) | Raghuram Rajan |
| 5) | None of these |
Answer : Bimal Jalan
View Answer
Q1364. | Which public-sector bank has sought permission of the RBI to launch contact-less debit cards which would enable customers to carry out some transactions without entering the pin number ?
|
| 1) | SBI |
2) | PNB |
| 3) | Bank of India |
4) | Cental Bank of India |
| 5) | None of these |
Answer : SBI
View Answer
Q1365. | Recently, the Union Finance Ministry has approved 25 FDI proposals with total investment of 1546 crore rupees.The proposals were cleared by the Union Finance Ministry following the recommendations for the same by Foreign Investment Promotion Board (FIPB), a multi-department panel . Who is head of the panel ? |
| 1) | Raghuram Rajan |
2) | Arvind Mayaram |
| 3) | Vijay Kelkar |
4) | Urjit Patel |
| 5) | None of these |
Answer : Arvind Mayaram
View Answer
Q1366. | According to a report released by international ratings firm Moody's , how much fund would be needed by the major public sector
banks of India for the full implementation of Basel III norms by year 2019 ? |
| 1) | Between Rs 1,00,000 crore to Rs 2,00,000 crore |
2) | Between Rs 1,50,000 crore to Rs 2,20,000 crore |
| 3) | Between Rs 1,55,000 crore to Rs 2,25,000 crore |
4) | Between Rs 1,80,000 crore to Rs 2,50,000 crore |
| 5) | None of these |
Answer : Between Rs 1,50,000 crore to Rs 2,20,000 crore
View Answer
Q1367. | Recently,the international ratings agency Standard & Poor's (S&P's) revised the rating outlooks on 11 Indian banks and financial institutions to stable from negative. However, the outlook was still kept negative for two banks. Which two banks are these ? |
| 1) | Indian Overseas Bank (IOB) and Syndicate Bank |
2) | Indian Overseas Bank (IOB) and PNB |
| 3) | SBI and United Bank of India |
4) | Syndicate Bank and UCO Bank |
| 5) | None of these |
Answer : Indian Overseas Bank (IOB) and Syndicate Bank
View Answer
Q1368. | What is the share split that was agreed by the central board of the State Bank of India (SBI) on 24 September 2014 ? |
| 1) | 1:5 |
2) | 1:6 |
| 3) | 1:10 |
4) | 1:12 |
| 5) | None of these |
Answer : 1:10
View Answer
Q1369. | Which two Union Territories of the Indian Union achieved a unique milestone of 100% banking coverage as revealed in a meeting of Finance Ministry on 1 October 2014 ? |
| 1) | Delhi and Daman |
2) | Puducherry and Chandigarh |
| 3) | Andaman and Lakshadeep |
4) | Puducherry and Daman |
| 5) | None of these |
Answer : Puducherry and Chandigarh
View Answer
Q1370. | The new Monetary Policy Framework Agreement, which aims to change the monetary policy formulation and will also focus on inflation targeting, is proposed to be signed by which date as announced by the Finance Ministry recently ? |
| 1) | 1 January 2015 |
2) | 1 February 2015 |
| 3) | 1 April 2015 |
4) | 1 January 2016 |
| 5) | None of these |
Answer : 1 February 2015
View Answer