Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1341. | India become the first cruelty-free cosmetics zone in South Asia by following a national ban on animal testing for cosmetics by banning the import of animal-tested cosmetics as well a notification ordered by the central government. The notification will come into effect on - |
| 1) | 1 November ,2014 |
2) | 13 November, 2014 |
| 3) | 13 January ,2015 |
4) | 1 April, 2015 |
| 5) | None of these |
Answer : 13 November, 2014
View Answer
Q1342. | Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) recently approved 4754.42 crore rupees Comprehensive Scheme for Strengthening of Transmission & Distribution (T&D) Systems (CSST&DS) in which two north-eastern states of India ? |
| 1) | Assam and Nagaland |
2) | Meghalaya and Manipur |
| 3) | Arunachal Pradesh and Sikkim |
4) | Mizoram and Tripura |
| 5) | Nagaland and Tripura |
Answer : Arunachal Pradesh and Sikkim
View Answer
Q1343. | International Day for the preservation of the Ozone Layer is observed on ? |
| 1) | 14 September |
2) | 16 September |
| 3) | 12 October |
4) | 16 October |
| 5) | None of these |
Answer : 16 September
View Answer
Q1344. | Evry year, India observed National Hindi Divas on ? |
| 1) | 10 September |
2) | 12 September |
| 3) | 14 September |
4) | 16 September |
| 5) | None of these |
Answer : 14 September
View Answer
Q1345. | Recently, Union government launched a unique programme known as "FASTag". What is FASTag ? |
| 1) | SBI women run for breast cancer |
2) | A programme to enhance athleticism in youth |
| 3) | A programme for Child labour |
4) | ETC programme to be launched by Government |
| 5) | None of these |
Answer : ETC programme to be launched by Government
View Answer
Q1346. | Which State government recently launched a Unicode based mobile app for android phones to promote the language spoken in the State ? |
| 1) | Karnataka |
2) | Tamil Nadu |
| 3) | Maharashtra |
4) | Gujurat |
| 5) | Andhara Pradesh |
Answer : Karnataka
View Answer
Q1347. | Which of the following was recently appointed as Chairperson of National Commission for Women ? |
| 1) | Lalitha Kumarmangalam |
2) | Mamata Sharma |
| 3) | Sumitra Mahajan |
4) | Vasundhara Raje |
| 5) | Reema Malhotra |
Answer : Lalitha Kumarmangalam
View Answer
Q1348. | Where was the G-20 Labour and Employment Ministerial Level Meet held , recently ?
|
| 1) | Geneva |
2) | Sydney |
| 3) | Perth |
4) | New Delhi |
Answer : Perth
View Answer
Q1349. | Recently, India finalized the deal for buying an amphibious landing sea-plane (capable to operate from both land and water) from which country ? |
| 1) | China |
2) | Cambodia |
| 3) | Israel |
4) | Japan |
| 5) | None of these |
Answer : Japan
View Answer
Q1350. | Who is heading the new Nalanda University, which started its operations from 1 September 2014? |
| 1) | Prof. Amartya Sen |
2) | Sam Pitroda |
| 3) | Prof. Yashpal |
4) | Prof.R.A.Mashelkar |
| 5) | None of these |
Answer : Prof. Amartya Sen
View Answer