Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1321. | Which financial Service Group recently signed a memorandum of understanding (MOU) with MMI Holdings Ltd of South Africa, overseas entity to enter the health insurance market of India ? |
| 1) | PNB Housing Finance Limited |
2) | Aditya Birla Financial Services Group |
| 3) | ICICI Group |
4) | Housing Development Finance Corporation |
| 5) | Bajaj Capital Limited |
Answer : Aditya Birla Financial Services Group
View Answer
Q1322. | Which bank won the IDRBT Banking Technology Excellence award for 2013-14 in four out of total five categories in the mid-sized lenders segment ? |
| 1) | SBI |
2) | Federal Bank |
| 3) | ICICI |
4) | IDBI |
| 5) | None of these |
Answer : Federal Bank
View Answer
Q1323. | Recently,the Union Finance Ministry issued new austerity measures in view of lower revenue realization. These measures included cut in non-plan expenditure and ban on creation of new posts. How much reduction in non-plan expenditure had been proposed ? |
| 1) | 8% |
2) | 8.5% |
| 3) | 10% |
4) | 12% |
| 5) | None of these |
Answer : 10%
View Answer
Q1324. | The 2014 summit of G-20 nations concluded at Brisbane (Australia) on 16 November 2014. Which city would host the 2015 Summit of G-20 next year ? |
| 1) | Beijing (China) |
2) | New Delhi (India) |
| 3) | Nagoya (Japan) |
4) | Antalya (Turkey) |
| 5) | None of these |
Answer : Antalya (Turkey)
View Answer
Q1325. | Which lake on 7th November 2014 got the recognition of India's first Marine Stewardship Council (MSC)-certified fishery for sustainable clam fishing ? |
| 1) | Chlika Lake, Odisha |
2) | Kolleru Lake, Andhra Pradesh |
| 3) | Kodaikanal Lake, Tamil Nadu |
4) | Ashtamudi Lake, Kerala |
| 5) | None of these |
Answer : Ashtamudi Lake, Kerala
View Answer
Q1326. | What is the name of the Badminton's top-ranked male player who was temporarily suspended on 8 th November 2014 after he failed a doping test ?
|
| 1) | Lee Chong Wei |
2) | Chen Long |
| 3) | Tommy Sugiarto |
4) | Lin Dan |
| 5) | None of thse |
Answer : Lee Chong Wei
View Answer
Q1327. | Which country's Parliament Empowering to impeach Supreme Court judges for incapacity or misconduct High Court on 9 November 2014
questioned the legality of the 16th amendment of the country's Constitution ? |
| 1) | Bangladesh |
2) | India |
| 3) | Pakistan |
4) | Myanmar |
| 5) | None of these |
Answer : Bangladesh
View Answer
Q1328. | Laxmikant Parsekar became the new Chief Minister of Goa on 8 November 2014 . He become ----- th Chief Minister of that state ?
|
| 1) | 7 th |
2) | 9 th
|
| 3) | 11 th |
4) | 21 th |
| 5) | None of these |
Answer : 11 th
View Answer
Q1329. | Arundhati Bhattacharya, Chairperson of SBI was named as the most-powerful woman in business in India by 'Fortune Magazine' in a list released on 8 November 2014. Who ranked the second after her ?
|
| 1) | Shobhana Bhartia |
2) | Shikha Sharma |
| 3) | Mallika Srinivasan |
4) | Chanda Kochhar |
| 5) | None of these |
Answer : Chanda Kochhar
View Answer
Q1330. | Which Shiv Sena leader came to highlight for formally joining the BJP before being sworn in as Cabinet Minister in the first expansion of the Narendra Modi government on 9 November 2014?
|
| 1) | Manohar Parrikar |
2) | Suresh Patel |
| 3) | Nitin Gadkari |
4) | Suresh Prabhu |
| 5) | None of these |
Answer : Suresh Prabhu
View Answer