Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1291. | Kailash Satyarthi of India and Malala Yousafzai from Pakistan on 10 December 2014 received the Nobel Peace Prize for 2014. At which city of Norway, Nobel Peace Prize is presented ?
|
| 1) | Bonn |
2) | Bergen |
| 3) | Oslo |
4) | Trondheim |
| 5) | None of these |
Answer : Oslo
View Answer
Q1292. | United Nations Organisation (UNO) on 11 December 2014 declared which day as World Yoga Day ?
|
| 1) | June 21 |
2) | May 21 |
| 3) | December 21 |
4) | July 21 |
| 5) | None of these |
Answer : June 21
View Answer
Q1293. | Which state government has decided to set up an animal trauma care centre, recently ?
|
| 1) | Goa |
2) | Karnataka |
| 3) | West Bengal |
4) | Kerala |
| 5) | Telengana |
Answer : West Bengal
View Answer
Q1294. | Recently,Jet Airways joined hands with which international banking entity to launch a first-of-its-kind airline co-branded corporate card for owners of small and medium enterprises (SMEs) and their employees, as announced by Jet on 9 December 2014 ?
|
| 1) | American Express |
2) | ICICI |
| 3) | HSBC |
4) | CITI Bank |
| 5) | None of these |
Answer : American Express
View Answer
Q1295. | Recently,the Finance Minister Arun Jaitley chaired his first FSDC meet. What is the full form of FSDC ?
|
| 1) | Financial Stability and Development Council |
2) | Financial Suitability and Development Council |
| 3) | Financial Steering and Development Council |
4) | Financial Stability and Diversification Council |
| 5) | None of these |
Answer : Financial Stability and Development Council
View Answer
Q1296. | According to the recently released “Global Wealth Databook 2014” by Swiss banking entity Credit Suisse, how much of India’s wealth is held by country’s 10% rich people ?
|
| 1) | 62% |
2) | 65% |
| 3) | 72% |
4) | 75% |
| 5) | None of these |
Answer : 75%
View Answer
Q1297. | Andhra Pradesh Government on 8 December 2014 signed an MoU (Memorandum of Understanding) with which country to assist it in developing master plan for the new proposed capital city ?
|
| 1) | China |
2) | Japan |
| 3) | Australia |
4) | Singapore |
| 5) | None of these |
Answer : Singapore
View Answer
Q1298. | What is the full form term IMPS ?
|
| 1) | Immediate Mobile Payment Service |
2) | Inter-Mobile Payment Service |
| 3) | International Mobile Payment Service |
4) | Instant Payment Service |
| 5) | None of these |
Answer : Immediate Mobile Payment Service
View Answer
Q1299. | According to a recent study, number of people online in India is forecast to touch 302 million by end of this year, overtaking which country as the second-largest Internet market in the world ?
|
| 1) | China |
2) | USA |
| 3) | UK |
4) | Saudi Arabia |
| 5) | None of these |
Answer : USA
View Answer
Q1300. | Name the Boxer who received his Arjuna Award from Sports Minister Sarbananda Sonowal after winning a High Court case on 27 November 2014 ?
|
| 1) | Vijendar Singh |
2) | Manoj Kumar |
| 3) | Akhil Kumar |
4) | Jitender Kumar |
| 5) | None of these |
Answer : Manoj Kumar
View Answer