Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1271. | Name the Union Health Minister who on 16 December 2014 stated in Rajya Sabha that Govt launched a National Health Portal (www.nhp.gov.in) to provide healthcare information to the citizens of the country ? |
| 1) | Dr Harsh Vardhan |
2) | Mr.Venkaia Naidu |
| 3) | J P Nadda |
4) | Rajnath singh |
| 5) | None of these |
Answer : J P Nadda
View Answer
Q1272. | India's woman boxer Sarita Devi was on 17 December 2014 banned by International Boxing Association (AIBA) for how many years for her refusal to accept a bronze medal during the Incheon Asian Games earlier this year ? |
| 1) | 1 |
2) | 3 |
| 3) | 4 |
4) | Lifetime |
| 5) | None of these |
Answer : 1
View Answer
Q1273. | PM Narendra Modi will inaugurate the Pravasi Bhartiya Divas on Jan 8, 2015 as announced recently. Which city is hosting the Pravasi Bhartiya Divas 2015 ?
|
| 1) | Gandhinagar, Gujarat |
2) | New Delhi |
| 3) | Panaji, Goa |
4) | Chennai,TamilNadu |
| 5) | None of these |
Answer : Gandhinagar, Gujarat
View Answer
Q1274. | Reserve Bank on 16 December 2014 increased RTGS business hours to 12 hours from 8 am to 8 pm on weekdays, effective December 29. Which are the existing business hours for RTGS on weekdays?
|
| 1) | 6 am to 4.30 pm |
2) | 9 am to 7.30 pm |
| 3) | 9 am to 4.30 pm |
4) | 10 am to 5 pm |
| 5) | None of these |
Answer : 9 am to 4.30 pm
View Answer
Q1275. | Which website has emerged as the most searched website in India this year, as per the report of search engine giant Google, released recently ?
|
| 1) | SBI Online |
2) | Snapdeal |
| 3) | Flipkart |
4) | IRCTC |
| 5) | None of these |
Answer : IRCTC
View Answer
Q1276. | Defence Minister Manohar Parrikar flagged off the first
nuclear-powered submarine manufactured indigenously in India for its sea trials
from Vishakhapatnam on 15 December 2014. What is the name of this submarine ? |
| 1) | INS Arihant |
2) | INS Chakra |
| 3) | INS Sindhurakshak |
4) | INs Shankul |
| 5) | None of these |
Answer : INS Arihant
View Answer
Q1277. | The 14th Finance Commission headed by former RBI Governor Y.V.Reddy submitted its report to
the President on 15 December 2014. The commission has been constituted for which period for which it submitted its
report ? |
| 1) | 1 April 2015 to 31 March 2017 |
2) | 1 April 2016 to 31 March 2020 |
| 3) | 1 April 2015 to 31 March 2018 |
4) | 1 April 2015 to 31 March 2020 |
| 5) | None of these |
Answer : 1 April 2015 to 31 March 2020
View Answer
Q1278. | Which terrorist organisation of Pakistan carried out a horrendous attack on a school in Peshawar on 16 December 2014 killing more than 130 people including a very large number of school children? |
| 1) | Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) |
2) | Al-Nusra Front |
| 3) | Al-Umar-Mujahideen |
4) | Jamiat-e Islami |
| 5) | Lashkar-e-Taiba |
Answer : Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP)
View Answer
Q1279. | The Lok Sabha on 17 December 2014 passed the Companies
(Amendment) Bill 2014 through a voice vote. This bill has proposed how many
amendments to the existing company law enacted in 2013 ? |
| 1) | Eleven |
2) | Thirteen |
| 3) | Fourteen |
4) | Fifteen |
| 5) | None of these |
Answer : Thirteen
View Answer
Q1280. | According to the latest report released by
Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) on 17 December
2014, which country has the best work-life balance in the World ? |
| 1) | Norway |
2) | Denmark |
| 3) | Switzerland |
4) | Sigapore |
| 5) | Japan |
Answer : Denmark
View Answer