Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1251. | Which Indian state has become the first state in India with bank accounts for all families, as per Finance Ministry announcement today ?
|
| 1) | Gujarat |
2) | Karnataka |
| 3) | Kerala |
4) | Haryana |
| 5) | None of these |
Answer : Kerala
View Answer
Q1252. | Union Government on 25 December 2014 observed "Good Governance Day" to remember the birth anniversary of ? |
| 1) | Sardar Patel |
2) | Madan Mohan Malviya |
| 3) | Deen Dayal Upadhyaya |
4) | Atal Bihari Vajpayee |
| 5) | None of these |
Answer : Atal Bihari Vajpayee
View Answer
Q1253. | Which country has recently won the women's Kabaddi World Cup 2014 title ? |
| 1) | India |
2) | Pakistan |
| 3) | Iran |
4) | South Korea |
| 5) | None of these |
Answer : India
View Answer
Q1254. | Which country's parliament re-elected Shinzo Abe on 24 December 2014 to serve another term as Prime Minister ? |
| 1) | Japan |
2) | South Korea |
| 3) | North Korea |
4) | China |
| 5) | Singapore |
Answer : Japan
View Answer
Q1255. | Recently, India has bagged the gold medal in the World Youth Under-16 Chess Olympiad held at ? |
| 1) | Japan |
2) | Hungary |
| 3) | England |
4) | Russia |
| 5) | None of these |
Answer : Hungary
View Answer
Q1256. | Government on 24 December 2014 has released a commemorative postal stamp to highlight heroic deeds of those engaged in Kuka movement. Kuka movement of the Namdhari Sikhs against the British rule had happened in which year ? |
| 1) | 1930 |
2) | 1845 |
| 3) | 1901 |
4) | 1857 |
| 5) | None of these |
Answer : 1857
View Answer
Q1257. | Who among the following has been conferred with the second Yash Chopra Memorial Award on 25 December 2014 ? |
| 1) | Asha Bhosle |
2) | Lata Mangeshkar |
| 3) | Salman Khan |
4) | Amitabh Bachchan |
| 5) | Saharukh Khan |
Answer : Amitabh Bachchan
View Answer
Q1258. | Reliance Capital has recently tied up with Sumitomo Mitsui Trust Bank to open a new bank in India as and when RBI kicks off on-tap licensing. Sumitomo Mitsui Trust Bank is the fourth largest bank in which country ? |
| 1) | Taiwan |
2) | Hong Kong |
| 3) | South Korea |
4) | Japan |
| 5) | None of these |
Answer : Japan
View Answer
Q1259. | Government has recently launched 'Mission Indradhanush' that aims to cover all un-vaccinated or partially vaccinated children by which year ? |
| 1) | 2016 |
2) | 2018 |
| 3) | 2019 |
4) | 2020 |
Answer : 2020
View Answer
Q1260. | India is participating in the development of software for world's largest telescope as announced recently.Where is the location of this telescope ? |
| 1) | Alaska |
2) | Carlifornia |
| 3) | Moscow |
4) | Hawaii |
| 5) | None of these |
Answer : Hawaii
View Answer