Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1231. | According to recent reports, Microsoft is set to replace its which popular browser with new browser in Windows 10 called "Spartan" ? |
| 1) | Internet Explorer |
2) | Google Chrome |
| 3) | Yahoo |
4) | Avant |
| 5) | None of these |
Answer : Internet Explorer
View Answer
Q1232. | Recently, the Union government has renamed Planning commission from 1 January 2015 and named as ? |
| 1) | NITI Yojna |
2) | NITI Aayog |
| 3) | NITI Adhikaar |
4) | NITI Sansad |
| 5) | None of these |
Answer : NITI Aayog
View Answer
Q1233. | Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) has been recently renamed as ? |
| 1) | Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) |
2) | Indian Insurance Regulatory and Development Authority of India (IIRDA) |
| 3) | Regulatory and Development Authority for Insurance in India (RDAII) |
4) | Insurance Regulatory and Development Agency of India (IRDAI) |
| 5) | None of these |
Answer : Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI)
View Answer
Q1234. | The Union Petroleum Ministry has changed the name of Direct Benefit Transfer Scheme for LPG and renamed as ? |
| 1) | SDBTL |
2) | SAMPATH |
| 3) | PAHAL |
4) | Both 1 & 2 |
| 5) | None of these |
Answer : PAHAL
View Answer
Q1235. | Reserve Bank of India (RBI) on 1 January 2015 has extended the deadline for the submission of applications to open small finance banks and payments banks to 2 February from 16 January. What is the minimum capital must for setting up niche banking entities? |
| 1) | Rs. 50 crore |
2) | Rs. 100 crore |
| 3) | Rs. 500 crore |
4) | Rs. 600 crore |
| 5) | None of these |
Answer : Rs. 100 crore
View Answer
Q1236. | Recently, the Health ministry has released a draft of the National Health Policy 2015 according to which government plans to make health a fundamental right. Similarly government enacted Right to Education Act, to make education a fundamental right of every child, in which year ? |
| 1) | 2005 |
2) | 2008 |
| 3) | 2009 |
4) | 2012 |
| 5) | None of these |
Answer : 2009
View Answer
Q1237. | Finance ministry has recently decided not to extend excise duty cuts on automobiles beyond December 31. The interim Budget of former finance minister P Chidambaram had reduced the excise duty on small cars, scooters, motorcycles and commercial vehicles to - % from 12% ? |
| 1) | 6% |
2) | 8% |
| 3) | 9% |
4) | 10% |
| 5) | None of these |
Answer : 8%
View Answer
Q1238. | President Pranab Mukherjee on 31 December 2014 has given his assent to NJAC Bill, 2014 that seeks to scrap the collegium system of appointing ? |
| 1) | Chief Information Commissioner |
2) | Judges to higher judiciary |
| 3) | Central Vigilance Commission |
4) | Director of CBI |
| 5) | None of these |
Answer : Judges to higher judiciary
View Answer
Q1239. | The Union Government has decided to separate the post of Chairman and Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) in public sector banks on 31 December 2014 . As per the Finance Ministry, the Chairman in public sector banks other than which bank will be a part- time board member henceforth ? |
| 1) | IDBI |
2) | NABARD |
| 3) | State Bank of India |
4) | Punjab National Bank |
| 5) | None of these |
Answer : State Bank of India
View Answer
Q1240. | Mahendra Singh Dhoni on 30 December 2014 announced immediate retirement from which format of the cricket ? |
| 1) | Test Cricket |
2) | ODI Cricket |
| 3) | Twenty-20 Cricket |
4) | First-Class Cricket |
| 5) | None of these |
Answer : Test Cricket
View Answer