Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1241. | Commercial power generation in Kudankulam nuclear power plant started on 30 December 2014 after getting approval from the Nuclear Power Corporation. Kudankulam nuclear power plant is situated in which state ? |
| 1) | Rajasthan |
2) | Andhara Pradesh |
| 3) | Tamil Nadu |
4) | Karnataka |
| 5) | None of these |
Answer : Tamil Nadu
View Answer
Q1242. | Amidst row and demonstrations over Aamir Khan-starrer 'PK', which state government has recently decided to exempt the movie from entertainment tax ?
|
| 1) | Bihar |
2) | Uttar Pradesh |
| 3) | Maharashtra |
4) | Tamil Nadu |
| 5) | None of these |
Answer : Uttar Pradesh
View Answer
Q1243. | Indian Space Research Organisation (ISRO) Chairman K. Radhakrishnan retired on 31 December 2014. Who will hold additional and interim charge as Chairman of ISRO for a month or until a regular chief is named ? |
| 1) | Shailesh Nayak |
2) | K. Radhakrishnan |
| 3) | A.S. Kiran Kumar |
4) | M Sathiyavathy |
| 5) | None of these |
Answer : Shailesh Nayak
View Answer
Q1244. | Union Government has reconstituted the National Disaster Management Authority (NDMA) on 29 December 2014 by nominating three new members. Who is the chairman of NDMA ? |
| 1) | President of India |
2) | Prime Minister |
| 3) | Speaker of Lok Sabha |
4) | Chief Justice of India |
| 5) | None of these |
Answer : Prime Minister
View Answer
Q1245. | As on 24 December 2014, 10 crore accounts have been opened under the PMJDY scheme with a collective deposit amounting to Rs 7,690.89 crore, thus achieveing the target well before the target date. What was the target date for opening 10 crore accounts accounts under PMJDY fixed initially ? |
| 1) | January 26, 2016 |
2) | April 1, 2015 |
| 3) | August 15, 2015 |
4) | January 26, 2015 |
| 5) | None of these |
Answer : January 26, 2015
View Answer
Q1246. | Under which Ministry, the department of Disability Affairs (Nishaktata Karya Vibhag) functioning from 29th December 2014, renamed as the Department of Empowerment of Persons with Disabilities (Viklangjan Sashaktikaran Vibhag) ? |
| 1) | Ministry of Health |
2) | Ministry of Social Justice and Empowerment |
| 3) | Ministry of Labour |
4) | Ministry of Home Affairs |
| 5) | None of these |
Answer : Ministry of Social Justice and Empowerment
View Answer
Q1247. | The Union Cabinet chaired by the Prime Minister on 29 December 2014 approved the infusion of RS. 60 crore in Industrial Finance Corporation of India (IFCI) Ltd. to make it a Government company which would raise the shareholding of the Government's - |
| 1) | 49% |
2) | 51% |
| 3) | 54% |
4) | 75% |
| 5) | None of these |
Answer : 51%
View Answer
Q1248. | Recently,the Union Government has decided to set up 'Saffron Production & Export Development Agency (SPEDA) to be headquartered at ? |
| 1) | Srinagar,J&K |
2) | Jaipur,Rajasthan
|
| 3) | Surat,Gujurat |
4) | Darjeeling, West Bengal |
| 5) | None of these |
Answer : Srinagar,J&K
View Answer
Q1249. | Which mobile company on 29 December 2014 announced rolling back of plan to start charging customers for Voice over Internet Protocol (VoIP) services ? |
| 1) | Vodafone |
2) | Airtel |
| 3) | Docomo |
4) | Idea |
| 5) | None of these |
Answer : Airtel
View Answer
Q1250. | Which social networking site has recently apologized for the grief its " Year in Review " feature caused some of its users while dishing out good memories along with the bad ones ? |
| 1) | Facebook |
2) | Twitter |
| 3) | Instagram |
4) | Whatsapp |
| 5) | None of these |
Answer : Facebook
View Answer