Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1301. | Which country will be hosting next SAARC summit in 2015 ?
|
| 1) | India |
2) | Bhutan |
| 3) | Pakistan |
4) | Bangladesh |
| 5) | None of these |
Answer : Pakistan
View Answer
Q1302. | Reserve Bank of India (RBI) on 27 November 2014 issued final guidelines for payments and small banks that aim to take banking services to more people and small businesses. What is the prescribed minimum paid-up equity capital for both these categories of banks ? |
| 1) | Rs. 10 crore |
2) | Rs. 50 crore |
| 3) | Rs. 100 crore |
4) | Rs. 1000 crore |
| 5) | None of these |
Answer : Rs. 100 crore
View Answer
Q1303. | Government on 20 November 2014 approved Rs 43,033-crore rural electrification scheme Deendayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana for rural electrification. The scheme was earlier known as ? |
| 1) | Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana |
2) | Indira Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana |
| 3) | Jawaharlal Nehru Grameen Vidyutikaran Yojana |
4) | Mahatma Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana |
| 5) | None of these |
Answer : Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana
View Answer
Q1304. | World Fisheries Day was recently observed on ? |
| 1) | 20 November |
2) | 19 November |
| 3) | 22 November |
4) | 21 November |
| 5) | None of these |
Answer : 21 November
View Answer
Q1305. | Recently, World's first White Tiger Safari is set to come up in which state of India ? |
| 1) | West Bengal |
2) | Kerala |
| 3) | Madhya Pradesh |
4) | Gujarat |
| 5) | None of these |
Answer : Madhya Pradesh
View Answer
Q1306. | Which bank on 15 November 2014 won Custodian of the Year 2014 award ? |
| 1) | Standard Chartered Bank |
2) | Deutsche Bank |
| 3) | Industrial & Commercial Bank of China |
4) | Royal Bank Canada |
| 5) | None of these |
Answer : Deutsche Bank
View Answer
Q1307. | World Health Organization on 21 November 2014 declared which country as free of the Ebola virus ? |
| 1) | Democratic Republic of Congo |
2) | Nigeria |
| 3) | Liberia |
4) | Sudan |
| 5) | None of these |
Answer : Democratic Republic of Congo
View Answer
Q1308. | Reserve Bank of India (RBI) on 21 November 2014 has asked banks to inform their customers about a fall in minimum balance well in advance. The guidelines with respect to levying of penal charges for non-maintenance of minimum balance will be effective from ? |
| 1) | January 1, 2015 |
2) | December 1, 2014 |
| 3) | February 28, 2015 |
4) | April 1, 2015 |
| 5) | None of these |
Answer : April 1, 2015
View Answer
Q1309. | Who will be the chief guest at Republic Day celebrations 2015 as announced by PMO on 21 November 2014 ? |
| 1) | Barack Obama, US President |
2) | Shinzo Abe, Japan PM |
| 3) | Ashraf Ghani, Afghanistan President |
4) | Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, Bhutanese King |
| 5) | None of these |
Answer : Barack Obama, US President
View Answer
Q1310. | Who is the present Chief Economic Adviser (CEA) of Indian Govt.? |
| 1) | Arvind Mayaram |
2) | C Rangarajan |
| 3) | Arvind Subramanian |
4) | Gopal Subramanian |
| 5) | None of these |
Answer : Arvind Subramanian
View Answer