Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1311. | Recently, India has re-elected to which UN council ?
|
| 1) | United Nations Economic and Social Council (ECOSOC)
|
2) | Nuclear Suppliers Group (NSG) |
| 3) | World Economic Foprum (WEF)
|
4) | IMF |
| 5) | None of these |
Answer : United Nations Economic and Social Council (ECOSOC)
View Answer
Q1312. | As part of supervision of cross border operations of Indian banks abroad, RBI sets up supervisory college for Axis Bank in -- |
| 1) | Mumbai |
2) | Delhi |
| 3) | Pune |
4) | Hyderabad |
| 5) | Kanpur |
Answer : Mumbai
View Answer
Q1313. | The Assembly of which North-Eastern state of India on 14 November 2014 adopted a motion against attacks on people from Northeast ? |
| 1) | Assam |
2) | Mizoram |
| 3) | Tripura |
4) | Meghalaya |
| 5) | None of these |
Answer : Mizoram
View Answer
Q1314. | Peter Kassig, who was killed by the militants of Islamic State (IS) as claimed in a video released by it on 16 November 2014 belongs to which country ?
|
| 1) | USA |
2) | UK |
| 3) | Australia |
4) | Argentina |
| 5) | None of these |
Answer : USA
View Answer
Q1315. | According to an announcement made by the Union Finance Ministry on 14 November 2014, which two States and three Union Territories have achieved 100% banking inclusion under the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) as on 5 November 2014 ?
|
| 1) | Goa and Kerala (states) and Chandigarh, Puducherry and Lakshadweep (Union Territories) |
2) | Kerala and Delhi (states) - Daman, Puducherry and Lakshadweep (Union Territories) |
| 3) | Maharashtra and Kerala (states) - Lakshadeep, Puducherry and Lakshadweep (Union Territories) |
4) | Karnataka and Kerala (states)- Chadigarh, Lakshadeep and Puducherry (Union Territories) |
| 5) | None of these |
Answer : Goa and Kerala (states) and Chandigarh, Puducherry and Lakshadweep (Union Territories)
View Answer
Q1316. | India whitewashed Sri Lanka by 5-0 in the ODI series by winning the final ODI held at Ranchi on 16 November 2014. When was the last time when India had whitewashed Sri Lanka in an ODI series ?
|
| 1) | 1979 |
2) | 1982 |
| 3) | 1997 |
4) | 2001 |
| 5) | None of these |
Answer : 1982
View Answer
Q1317. | The Union Govt. launched a modified Direct Benefit Transfer of LPG (DBTL) scheme in how many districts on 15 November 2014 ?
|
| 1) | 54 |
2) | 62 |
| 3) | 68 |
4) | 78 |
| 5) | None of these |
Answer : 54
View Answer
Q1318. | The Sukhoi 30 MKI fighter aircrafts of the Indian Air Force (IAF) were allowed to fly again from 15 November 2014 after being grounded since 22 October 2014. These aircrafts were grounded after a Sukhoi fighter crashed on 14 October. This crash took place near which place ?
|
| 1) | Mangalore |
2) | Pune |
| 3) | Derhadun |
4) | Jalandhar |
| 5) | None of these |
Answer : Pune
View Answer
Q1319. | The G-20 Summit 2014 started on 15 November 2014 in Brisbane, the capital of Queensland (Australia). This summit is which edition of the meeting of the G-20 heads of state ?
|
| 1) | 6th |
2) | 7th |
| 3) | 8th |
4) | 9th |
| 5) | None of these |
Answer : 9th
View Answer
Q1320. | Who was selected as the new Chairman of the Central Board of Excise and Custom (CBEC) ? |
| 1) | Kaushal Srivastava |
2) | JM Shanti Sundharam |
| 3) | Ms. Mala Srivastava |
4) | Mr Shashi Bhushan Singh |
| 5) | None of these |
Answer : Kaushal Srivastava
View Answer