Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1331. | Which state became the first in India to make voting compulsory in local bodies after the Governor of the state sanctioned the bill associated with the issue?
|
| 1) | Gujurat |
2) | Maharashtra |
| 3) | Odisha |
4) | Rajasthan |
| 5) | None of these |
Answer : Gujurat
View Answer
Q1332. | Recently,the Union Government unveiled the draft Civil Aviation Policy and proposed to corporatised and listed the PSUs on stock exchanges as listed in this draft . Which two PSU stakeholders in aviation sector are proposed to be corporatised and listed ?
|
| 1) | Airline Allied Services and Pawan Hans Helicopters Limited (PHHL) |
2) | Airports Authority of India (AAI) and Pawan Hans Helicopters Limited (PHHL) |
| 3) | Air India and Indian Airlines |
4) | Hindustan Aeronautics and Pawan Hans Helicopters Limited (PHHL) |
| 5) | None of these |
Answer : Airports Authority of India (AAI) and Pawan Hans Helicopters Limited (PHHL)
View Answer
Q1333. | Terry Walsh, the coach of which national hockey team, resigned on 19 October 2014 ?
|
| 1) | Pakistan |
2) | Germany |
| 3) | India |
4) | Australia |
| 5) | None of these |
Answer : India
View Answer
Q1334. | Arvind Subramanian was appointed as the next Chief Economic Adviser to Govt. of India on 16 October 2014 . He has succeded by whom ?
|
| 1) | C.Rangarajan |
2) | Bimal Jalan |
| 3) | D.Suba Rao |
4) | Raghuram Rajan |
| 5) | None of these |
Answer : Raghuram Rajan
View Answer
Q1335. | Aditya Birla Financial Services Group recently signed a memorandum of understanding (MOU) with MMI Holdings Ltd an overseas entity to enter the health insurance market of India . The MMI Holdings Ltd belongs to which country ?
|
| 1) | China |
2) | USA |
| 3) | South Africa |
4) | Israel |
| 5) | Japan |
Answer : South Africa
View Answer
Q1336. | Arvind Subramanian was appointed as the next Chief Economic Adviser to Govt. of India on 16 October 2014 . He has succeded by whom ?
|
| 1) | C.Rangarajan |
2) | Bimal Jalan |
| 3) | D.Suba Rao |
4) | Raghuram Rajan |
| 5) | None of these |
Answer : Raghuram Rajan
View Answer
Q1337. | What is the name of the new global service launched by the World Bank on 9 October 2014 which aims at mobilising the private sector to help tackle the massive infrastructure deficit facing developing countries ? |
| 1) | International Infrastructure Facility (IIF) |
2) | Global Infrastructure Facility (GIF) |
| 3) | Global Service Facility (GSF) |
4) | International Service Facility (ISF) |
| 5) | None of these |
Answer : Global Infrastructure Facility (GIF)
View Answer
Q1338. | Recently, the government has set up a committee to frame bankruptcy law to enable entrepreneurs to close down unviable businesses. Who is the Chairman of the Committee ?
|
| 1) | Mr.SB Nayar |
2) | Vijay Kelkar |
| 3) | T K Vishwanathan |
4) | Shiv Prasad Mishra |
| 5) | None of these |
Answer : T K Vishwanathan
View Answer
Q1339. | What was the theme of the International Day of the Girl Child which was celebrated on October 11, 2014 ? |
| 1) | Empowering Adolescent Girls: Ending the Cycle of Violence |
2) | Issues of Women Safety |
| 3) | Fighting against women's rights |
4) | Maternal and Child Mortality |
| 5) | Fight against sex determination |
Answer : Empowering Adolescent Girls: Ending the Cycle of Violence
View Answer
Q1340. | With reference to the Maithreyi International Visiting Professorship scheme launched recently by the Union Ministry for Science and Technology, which among the following is / are correct statements ? 1. India will invite 12 leading international scholars from across the world to come to India as Visiting Professors. 2. The visiting professors will deliver three talks, one each in a school, a college and a research institution. 3. The video version of the talks will be recorded in Hindi ; English and possibly in several other Indian languages. |
| 1) | Only 1 & 2 |
2) | Only 2 & 3 |
| 3) | Only 1 & 3 |
4) | 1, 2 & 3 |
| 5) | None of these |
Answer : 1, 2 & 3
View Answer