Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1401. | Who was elected as the new Chairman of the Advertising Standards Council of India (ASCI) on 12 September 2014 ? |
| 1) | Tej Pratap Singh |
2) | KM Chandrashekhar |
| 3) | Narendra Ambwani |
4) | Partha Mukhopadhyay |
| 5) | None of these |
Answer : Narendra Ambwani
View Answer
Q1402. | India's first medal of 17th Asian Games at Incheon was won by which player on 20th September 2014 ? |
| 1) | Jitu Rai |
2) | Shweta Chaudhary |
| 3) | P.V. Sindhu |
4) | P.C. Thulasi |
| 5) | None of these |
Answer : Shweta Chaudhary
View Answer
Q1403. | The first gold medal of 17th Asian Games was claimed by which country on 20 September 2014 ? |
| 1) | China |
2) | Japan |
| 3) | India |
4) | South Korea |
| 5) | None of these |
Answer : China
View Answer
Q1404. | What is the total amount allocated for Union Government's five-year Clean India Mission (Swachh Bharat Mission) for urban areas as announced on 24 September 2014 ? |
| 1) | Rs. 50,000 crore |
2) | Rs. 60,000 crore |
| 3) | Rs. 62,000 crore |
4) | Rs. 75,000 crore |
| 5) | None of these |
Answer : Rs. 62,000 crore
View Answer
Q1405. | Which Act is associated with setting up of a tribunal was struck down by the Supreme Court through its order delivered on 25 September 2014 ? |
| 1) | National Consumer Tribunal Act |
2) | National Criminal Tribunal Act |
| 3) | National Tax Tribunal Act |
4) | National Company Tax Act |
| 5) | None of these |
Answer : National Tax Tribunal Act
View Answer
Q1406. | The Union Govt. during September 2014 constituted a committee to recommend strategies on restructuring the Railway Board. Who is heading this committee ? |
| 1) | Gurcharan Das |
2) | Ravi Narain |
| 3) | Bibek Debroy |
4) | KM Chandrashekhar |
| 5) | Partha Mukhopadhyay |
Answer : Bibek Debroy
View Answer
Q1407. | What was the name given to the operation undertaken by the Northern Command of the Indian Army to provide assistance and humanitarian relief to the people of Jammu & Kashmir affected by the huge floods 20th September 2014 ? |
| 1) | Operation Meghdoot |
2) | Operation Megh Rahat |
| 3) | Operation Parakram |
4) | Operation Pawan |
| 5) | Operation Restore Hope |
Answer : Operation Megh Rahat
View Answer
Q1408. | Sudhir Kumar Jain was terminated from the post of Chairman-cum-Managing Director (CMD) of which public-sector bank on 22 September 2014 ? |
| 1) | Bank of Baroda |
2) | United Bank of India |
| 3) | UCO Bank |
4) | State Bank of India |
| 5) | Syndicate Bank |
Answer : Syndicate Bank
View Answer
Q1409. | The musical legend , U. Shrinivas, the Carnatic classical instrumentalist, who passed away on 19 September 2014 at the age of 45, was associated with Western instrument ?
|
| 1) | Mandolin |
2) | Violin |
| 3) | Santoor |
4) | Sarangi |
| 5) | None of these |
Answer : Mandolin
View Answer
Q1410. | The Pension regulator PFRDA recently constituted an expert committee to review the investment guidelines for National Pension System (NPS) schemes in private sector. Who was appointed as the Chairman of this committee ?
|
| 1) | G N Bajpai |
2) | Deepak Satwalekar |
| 3) | S B Mathur |
4) | C R Murlidharan |
| 5) | None of these |
Answer : G N Bajpai
View Answer