Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1431. | Rayapati Sambasiva Rao has been appointed as the head the parliamentary committee on violations of protocol and contemptuous behavior of government officials, recently. He is appointed by-
|
| 1) | President |
2) | Speaker of Lok Sabha |
| 3) | Prime Minister |
4) | Chief Justice of India |
| 5) | Parliament |
Answer : Speaker of Lok Sabha
View Answer
Q1432. | Recently,the Union Government signed an agreement with Asian
Development Bank (ADB) for a Rs.284 crore loan for improving urban services and
strengthening municipal and project management capacity in several towns for which
state ? |
| 1) | Maharashtra |
2) | Karnata |
| 3) | Andhra Pradesh |
4) | Odisha |
| 5) | None of these |
Answer : Karnata
View Answer
Q1433. | Recently, which of the following city of India becomes new hub for Global Bank’s back offices ?
|
| 1) | Mumbai |
2) | Bangalore |
| 3) | Chennai |
4) | Pune |
| 5) | None of these |
Answer : Pune
View Answer
Q1434. | Which
Indian Software company has opened Saudi Arabia's first all-female business
process centre and will provide employment to up to 3,000 women in three years ?
|
| 1) | Wipro
|
2) | TCS |
| 3) | Infosys |
4) | Tech Mahindra |
| 5) | None of these |
Answer : TCS
View Answer
Q1435. | Jiten Paul, a veteran journalist and freedom fighter, passed away at a hospital in Agartala, recently. He belongs to originally which state/country ?
|
| 1) | India |
2) | Nepal |
| 3) | Tripura |
4) | West Bengal |
| 5) | Bangaladesh |
Answer : Bangaladesh
View Answer
Q1436. | The famous personality ,Yoshiko Yamaguchi of Japan died in 13th September,2014. She is known for --- field.
|
| 1) | Sports |
2) | Science |
| 3) | Politics |
4) | Film |
| 5) | None of these |
Answer : Film
View Answer
Q1437. | Who is the chairman of the committee on Credit Information Reports (CIRs), which submitted its report to the Reserve Bank of India (RBI), recently ?
|
| 1) | Aditya Puri |
2) | Bimal Jalan |
| 3) | Shyamlalal Gopinath |
4) | Nachiket Mor |
| 5) | None of these |
Answer : Aditya Puri
View Answer
Q1438. | Which of the following State government declared the date September 9 as "Himalayas Diwas" across its state ? |
| 1) | Himachal Pradesh |
2) | Uttarakhand |
| 3) | UP |
4) | Jammu & Kashmir |
| 5) | None of these |
Answer : Uttarakhand
View Answer
Q1439. | In which of the following city, the Aga Khan Museum has opened, recently ? |
| 1) | Beijing |
2) | Toronto |
| 3) | Tokyo |
4) | New York |
| 5) | None of these |
Answer : Toronto
View Answer
Q1440. | Recently, the Union shipping ministry is likely to launch a cargo ferry service to which of the following country soon from Chennai ? |
| 1) | Yangon (Myanmar) |
2) | Colombo |
| 3) | Manila |
4) | Bangkok |
| 5) | None of these |
Answer : Yangon (Myanmar)
View Answer