Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1421. | Which four Indian cities feature among the Asian Top 10 list of a global survey, when it comes to last-minute bookings for luxury destinations, which are also affordable ?
|
| 1) | Agra, Ahmedabad, Kochi and Panaji
|
2) | Delhi , Agra , Panaji and Kochi
|
| 3) | Jaipur , Panaji , Agra and Kochi |
4) | Ahmedabad , Agra , Kochi and Jaipur
|
| 5) | None of theses |
Answer : Agra, Ahmedabad, Kochi and Panaji
View Answer
Q1422. | India's current consumer spending on merchandise (and hence the size of India's retail market) is about $550 billion. By 2020, it will touch or exceed -.
|
| 1) | $1 trillion
|
2) | $2 trillion |
| 3) | $ 1.5 trillion |
4) | $2 trillion |
| 5) | None of these |
Answer : $1 trillion
View Answer
Q1423. | Which of the following state hold first e-cabinet meet to usher the Paperless Cabinet, the first ever in the Country, recently ?
|
| 1) | Karnataka |
2) | Kerala |
| 3) | Andhra Pradesh |
4) | Delhi |
| 5) | None of these |
Answer : Andhra Pradesh
View Answer
Q1424. | Under the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) one who opens account before January 26, 2015 would get how much amount of - life insurance (LIC) cover ?
|
| 1) | Rs.20,000 |
2) | Rs.25,000 |
| 3) | Rs.30,000 |
4) | Rs.35,000 |
| 5) | None of these |
Answer : Rs.30,000
View Answer
Q1425. | Recently,India has allowed companies of which country to work in the dairy sector in India under the public-private-partnership mode ? |
| 1) | Vietnam |
2) | Japan |
| 3) | Israel |
4) | China |
| 5) | None of these |
Answer : Israel
View Answer
Q1426. | Recently, which country has pledged to reduce its carbon emission intensity by 40-45 % by 2020 from the 2005 level in a new plan unveiled just ahead of a UN climate summit in New York , USA ?
|
| 1) | USA |
2) | India |
| 3) | China |
4) | Japan |
| 5) | None of these |
Answer : China
View Answer
Q1427. | According to Amnesty International reports that as of the end of 2013, how many countries have abolished death sentence in the World so far ?
|
| 1) | 62 |
2) | 72 |
| 3) | 84 |
4) | 98 |
| 5) | None of these |
Answer : 98
View Answer
Q1428. | The State Bank of India (SBI) is revising interest rates on retail term deposits below Rs.1 crore with effect from September 18, 2014. What will be the new interest rate ?
|
| 1) | 7.75 % |
2) | 8.25% |
| 3) | 8.75% |
4) | 12.25% |
| 5) | None of these |
Answer : 8.75%
View Answer
Q1429. | Who would be the Indian contingent's flag bearer at Friday's 17th Asian Games opening ceremony in Incheon ?
|
| 1) | Mahes Bhupati |
2) | Avinendra Bindra |
| 3) | Mary Kom |
4) | Sardar Singh |
| 5) | Sania Mirza |
Answer : Sardar Singh
View Answer
Q1430. | Which India institute / University has placed top ranking in India out of top 500 universities in the World ? |
| 1) | IIT Delhi |
2) | IIT-Bombay |
| 3) | IIS Bangalore |
4) | JNU Delhi |
| 5) | None of these |
Answer : IIT-Bombay
View Answer