General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q11. | Which of the following are produced by oscillating electromagnetic oscillators of high frequency through electromagnetic radiations ?
|
| 1) | IR radiations |
2) | Micro waves |
| 3) | Radio waves |
4) | Y rays |
| 5) | None of these |
Answer : Micro waves
View Answer
Q12. | Which one of the following is not a disease caused by virus ? |
| 1) | Bird-flu |
2) | Chickenpox |
| 3) | Cholera |
4) | Dengue |
| 5) | None of these |
Answer : Cholera
View Answer
Q13. | Detergents used for cleaning clothes and utensils contain which of the following elements ? |
| 1) | Sulphates |
2) | Nitrates |
| 3) | Sulphonates |
4) | Bismuthates |
| 5) | None of these |
Answer : Sulphonates
View Answer
Q14. | Which of the following is suitable for growing cotton? |
| 1) | Sandy soil |
2) | Clayey soil |
| 3) | Black soi |
4) | Alluvial soil |
| 5) | None of these |
Answer : Black soi
View Answer
Q15. | The injection of anti-toxin is given to prevent— |
| 1) | Tetanus |
2) | Tuberculosis |
| 3) | Typhoid |
4) | Filariasis |
| 5) | None of these |
Answer : Tetanus
View Answer
Q16. | The science dealing with the study of teeth is called --------- . |
| 1) | Odontology |
2) | Ornithology |
| 3) | Phenology |
4) | Cosmology |
| 5) | None of these |
Answer : Odontology
View Answer
Q17. | When formaldehyde and potassium hydroxide are heated, we get -------- . |
| 1) | Acetylene |
2) | Methyl alcohol |
| 3) | Methane |
4) | Ethyl formate |
| 5) | None of these |
Answer : Ethyl formate
View Answer
Q18. | The enzyme in whose presence glucose and fructose are converted into alcohol is ----- . |
| 1) | Diastase |
2) | Maitase |
| 3) | Invertase |
4) | Zymase |
| 5) | None of these |
Answer : Zymase
View Answer
Q19. | Which of the following acids is manufactured using sawdust ? |
| 1) | Oxalic acid |
2) | Citric acid |
| 3) | Acetic acid |
4) | Butyric acid |
| 5) | None of these |
Answer : Oxalic acid
View Answer
Q20. | What is the other name Blood cancer is called ? |
| 1) | Anaemia |
2) | Polycythemia |
| 3) | Leucopenia |
4) | Leukaemia |
| 5) | None of these |
Answer : Leukaemia
View Answer