General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q41. | The rate of evaporation of a liquid is determined by - |
| 1) | its temperature |
2) | the temperature of air in contact |
| 3) | the surface area of the liquid |
4) | All the above |
Answer : All the above
View Answer
Q42. | The major chemical compound found in human Kidney stones is - |
| 1) | Uric Acid |
2) | calcium carbonate |
| 3) | calcium oxalate |
4) | calcium sulphate |
Answer : calcium oxalate
View Answer
Q43. | Which of the following is the most suitable conductor ? |
| 1) | Saline water |
2) | Fresh water |
| 3) | Pure water |
4) | None of these |
Answer : Saline water
View Answer
Q44. | Which of the following is called the laughing gas ? |
| 1) | Nitrogen Oxide |
2) | Hydrogen Oxide |
| 3) | Nitrous Oxide |
4) | Sulphur Oxide |
Answer : Nitrous Oxide
View Answer
Q45. | Einstein had given the formula E = mc2 where C stands for - |
| 1) | a constant |
2) | a curvature |
| 3) | velocity of sound |
4) | velocity of light |
Answer : velocity of light
View Answer
Q46. | Which of the following lenses is used when a person feels difficulty in seeing a distant object ? |
| 1) | concave lens |
2) | convex lens |
| 3) | either concave or convex |
4) | both concave and convex |
Answer : concave lens
View Answer
Q47. | Devices used to change the voltage of alternating current are - |
| 1) | solenoids |
2) | Dynamo |
| 3) | Transformers |
4) | Galvanometer |
Answer : Transformers
View Answer
Q48. | The light with the largest wavelength is |
| 1) | red |
2) | blue |
| 3) | yellow |
4) | green |
Answer : red
View Answer
Q49. | A substance which radiates light when heated to a high temperature is said to be - |
| 1) | Fluorescent |
2) | Incandescent |
| 3) | Luminescent |
4) | Phosphorescent |
| 5) | |
Answer : Incandescent
View Answer
Q50. | Simple sugars are stored in the liver as - |
| 1) | Glycerol |
2) | Maltose |
| 3) | Casein |
4) | Glycogen |
Answer : Maltose
View Answer