General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q21. | Mica is found in which one of the following pairs of rocks ? |
| 1) | State-Sandstone |
2) | Schist-Gneiss |
| 3) | Limestone-Sandstone |
4) | Shale-Limestone |
| 5) | None of these |
Answer : Schist-Gneiss
View Answer
Q22. | What is the common name of Acetylsalicylic Acid ? |
| 1) | Aspirin |
2) | Vitriol |
| 3) | Vitamin C |
4) | Vinegar |
| 5) | None of these |
Answer : Aspirin
View Answer
Q23. | Which one among the following is not a greenhouse gas ? |
| 1) | Methane |
2) | Ozone |
| 3) | Chlorofluorocarbon |
4) | Sulphur dioxide |
| 5) | None of these |
Answer : Sulphur dioxide
View Answer
Q24. | When an ice ball melted before it was floating in the water tank, the water level will ------ . |
| 1) | Not change |
2) | Rise |
| 3) | Fall down |
4) | Can't say |
| 5) | None of these |
Answer : Not change
View Answer
Q25. | Which of the following is not a constitute in automobile emission ? |
| 1) | Carbon monoxide |
2) | Hydrogen peroxide |
| 3) | Benzene |
4) | Nitrogen Oxide |
| 5) | None of these |
Answer : Hydrogen peroxide
View Answer
Q26. | Which of the following is a source of methane ? |
| 1) | Wetland |
2) | Foam industry |
| 3) | Thermal Power Plants |
4) | Cement Industry |
| 5) | None of these |
Answer : Wetland
View Answer
Q27. | Which of the following structures of plant is responsible for transpiration? |
| 1) | Xylem |
2) | Root |
| 3) | Stomata |
4) | Bark |
| 5) | None of these |
Answer : Stomata
View Answer
Q28. | Which of the following compound used as an anti malarial drugs ? |
| 1) | Aspirin |
2) | Chloroquine |
| 3) | Penicillin |
4) | Hydroquine
|
| 5) | None of these |
Answer : Chloroquine
View Answer
Q29. | Which of the following is the best expressions for Superconductors ? |
| 1) | Whose conductivity is intermediate between metals and insulators |
2) | Whose resistance falls almost to zero at very low temperatures |
| 3) | Which turn into insulators at very low temperature |
4) | Which conduct electricity only at super-high temperatures |
| 5) | None of these |
Answer : Whose resistance falls almost to zero at very low temperatures
View Answer
Q30. | Which of the substance (enzyme) that is present in the saliva of man ? |
| 1) | Pepsin |
2) | Renin |
| 3) | Amylase |
4) | Trypsin |
| 5) | None of these |
Answer : Amylase
View Answer