General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q91. | Mica is found in which one of the following pairs of rocks ? |
| 1) | State-Sandstone |
2) | Schist-Gneiss |
| 3) | Limestone-Sandstone |
4) | Shale-Limestone |
| 5) | None of these |
Answer : Schist-Gneiss
View Answer
Q92. | Which city is called 'White City' of Rajasthan ? |
| 1) | Udaipur |
2) | Jodhpur |
| 3) | Jaipur |
4) | Jaisalimar |
| 5) | None of these |
Answer : Udaipur
View Answer
Q93. | What is the common name of Acetylsalicylic Acid ? |
| 1) | Aspirin |
2) | Vitriol |
| 3) | Vitamin C |
4) | Vinegar |
| 5) | None of these |
Answer : Aspirin
View Answer
Q94. | Which is the only continent through which all three main latitude lines – Equator, Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn – passes ? |
| 1) | Asia |
2) | Africa |
| 3) | Europe |
4) | South America |
| 5) | None of these |
Answer : Africa
View Answer
Q95. | When Mahatma Gandhi set out on the Dandi March, he was accompanied among which of the others, -- |
| 1) | Jawaharlal Nehru and Sarojini Naidu |
2) | Jawaharlal Nehru and Rajendra Prasad |
| 3) | Vallabhbhai Patel and Sarojini Naidu |
4) | Rajendra Prasad and Sarojini Naidu |
| 5) | None of these |
Answer : Jawaharlal Nehru and Sarojini Naidu
View Answer
Q96. | When Mahatma Gandhi set out on the Dandi March, he was accompanied among which of the others, -- |
| 1) | Jawaharlal Nehru and Sarojini Naidu |
2) | Jawaharlal Nehru and Rajendra Prasad |
| 3) | Vallabhbhai Patel and Sarojini Naidu |
4) | Rajendra Prasad and Sarojini Naidu |
| 5) | None of these |
Answer : Jawaharlal Nehru and Sarojini Naidu
View Answer
Q97. | When Mahatma Gandhi set out on the Dandi March, he was accompanied among which of the others, -- |
| 1) | Jawaharlal Nehru and Sarojini Naidu |
2) | Jawaharlal Nehru and Rajendra Prasad |
| 3) | Vallabhbhai Patel and Sarojini Naidu |
4) | Rajendra Prasad and Sarojini Naidu |
| 5) | None of these |
Answer : Jawaharlal Nehru and Sarojini Naidu
View Answer
Q98. | Who among the following eminent literary figures was patronised by Emperor Harshavardhana ? |
| 1) | Kalidasa |
2) | Banabhatta |
| 3) | Asvaghosha |
4) | Bhavabhuti |
| 5) | None of these |
Answer : Banabhatta
View Answer
Q99. | Which one of the following has been the main feature of the South Indian temples architecture ? |
| 1) | Sikhara |
2) | Gpouram |
| 3) | Vimana |
4) | Mandapa |
| 5) | None of these |
Answer : Vimana
View Answer
Q100. | The headquarters of the UNESCO is located in which of the following city ? |
| 1) | Rome |
2) | Geneva |
| 3) | Paris |
4) | New York |
| 5) | None of these |
Answer : Paris
View Answer