Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q301.
1) 7/8 2) 5/8
3) 2/3 4) 1/6
5)None of these
Answer : 2/3
View Answer

Q302.
1) 20/169 2) 1
3) 5/4 4) 3/4
5)None of these
Answer : 5/4
View Answer

Q303.
The radius of a right circular cylinder is decreased by 5% but its height is increased by 10%. What is the percentage change in its volume ?
1) -0.25% 2) -0.625%
3) -0.725% 4) 1.25%
5)None of these
Answer : -0.725%
Explanation :
View Answer

Q304.
The volume of a cuboids is twice the volume of a cube. If the dimensions of the cuboids are 9 cm and, 8 cm and 6 cm, what should be the total surface area of the cube ?
1) 72 cm2 2) 216 cm2
3) 432 cm2 4) 108 cm2
5)None of these
Answer : 216 cm2
View Answer

Q305.
If the volumes of two cones are in the ratio of 1:4 and their diameters are in the ratio of 4:5, then what should be the ratio of their heights ?
1) 9:64 2) 27:64
3) 25:64 4) 16:25
5)None of these
Answer : 25:64
View Answer

Q306.
A cube of edge 20 cm is completely immersed in a rectangular vessel containing water. If the dimensions of the base of the vessel are 20 cm by 40 cm, the rise in water level will be -.
1) 5 cm 2) 8 cm
3) 10 cm 4) 12 cm
5)None of these
Answer : 10 cm
View Answer

Q307.
A circular cylindrical iron piece of radius 14 cm & height 20 cm is molded into a solid cone with the same radius of the base. What is the height of the cone ?
1) 36cm 2) 40cm
3) 60cm 4) 48cm
5)None of these
Answer : 60cm
View Answer

Q308.
The volume of a cuboids is twice the volume of a cube. If the dimensions of the cuboids are 9 cm and, 8 cm and 6 cm, then what shall be total surface area of the cube ?
1) 72 cm2 2) 216 cm2
3) 432 cm2 4) 108 cm2
5)None of these
Answer : 216 cm2
View Answer

Q309.
The area of a side of box is 120 sq. cm. The area of the other side of the box is 72 sq. cm. If the area of the upper surface of the box is 60 sq.cm., then find the volume of the box.
1) 259200 cm3 2) 86400 cm3
3) 720 cm3 4) D.I
5)None of these
Answer : 720 cm3
View Answer

Q310.
Two cylindrical buckets have their diameters in the ratio 3: 1 and their heights are as 1: 3. What should be ratio of  their volumes ?
1) 1 : 2 2) 2 : 3
3) 3 :1 4) 3 : 4
5)None of these
Answer : 3 :1
View Answer